И щатски, и федерални власти в Съединените щати ще търсят

...
И щатски, и федерални власти в Съединените щати ще търсят
Коментари Харесай

Сълзи и паника на Хаваите - как "грешното копче" изпрати фалшив сигнал за ракетно нападение

И щатски, и федерални управляващи в Съединените щати ще търсят повода за случая, при който човешка неточност и неналичието на задоволително контролни механизми станата причина за разпространяването на подправено известие за офанзива с балистична ракета, изпратено до жителите в щата Хаваи.

" Грешката " не се поправи в продължение на 38 минути - задоволителни, с цел да всеят суматоха у доста от жителите на щата с население 1.4 милиона души. Много поданици научиха, че известието е било подправено от обява в " Туитър " на представителя на Хаваи в Конгреса Тълси Габърд. Щатските управляващи също се оказаха неподготвени за заблудата - Мат ЛоПрести от долната камара на хавайския конгрес сподели за Си Ен Ен, че той и фамилията му пробвали да се скрият във вана. Още през цялото време обаче се чудели за какво по този начин и не са прозвучали сирени (които трябваше да стартират да се тестват всеки месец поради вероятната опасност от Северна Корея). " Това беше първото, което ме наведе на мисълта, че нещо не е наред. Но го приехме съществено като инфаркт. "

Късно в неделя хавайските управляващи от организацията за справяне с бедствията признаха, че не разполагат с задоволително механизми, с които да реагират на неточности в системата или на такива, задействани от чиновници, съобщи " Ройтерс ". Говорителят на организацията Рик Рапоза сподели, че на служителя, изпратил простъпка известието, краткотрайно са предоставени други отговорности. По думите му на обучение той избрал от компютърно меню грешнака команда и задействал ракетно предизвестие вместо вътрешен тест, а след това натиснал " да ", вярвайки, че е направил верния избор.

" Да се изпрати известието допустимо най-бързо "

Ще е нужна смяна в метода на работата на организацията - един ще задейства предизвестието, а различен ще го удостоверява в случаи на сходни паники, а при неточност ще се изпраща неотложно известие за подправена паника. Рапоза изяснява за " Ройтерс ", че до момента хавайските управляващи не са обръщали задоволително внимание на въпроса какво ще стане, в случай че възникне неточност - в случай че някой натисне " неверното копче ", както и стана през уикенда, а мисълта е била постоянно да се изпрати известието допустимо най-бързо.

Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати обаче също ще води лично следствие редом с това на хавайските управляващи. Председателят на комисията Аджит Пай сподели, че в хавайската система липсват механизми за " надзор на процеса " както при задействане на предизвестията, по този начин и при учения със системата.

Дейвид Айг, губернаторът на Хаваи, се извини за известието и предизвести, че грешката е станала по време на тест при идването на нова промяна в Агенцията за упрвление на бедствия на щата.

Неподходящ миг

Туристите Ронда Рамирес и Майкъл Стърлинг, и двамата на 56 година и от Лос Анджелис, били отседнали в хотел в известния измежду гости Уайкики, когато хавайските управляващи издали подправеното предизвестие малко след 8 ч. место време (около 20 ч. българско). Рамирес " незабавно стартира да плаче, а аз се замислих: какво можем да създадем? Нищо не можем да създадем с ракета, " споделя юристът Стърлинг, представен от " Ройтерс ". Спомня си, че хотелът помолил гостите да останат в стаите си, а след 30 минути личният състав им съобщил, че могат да излязат. Други, като 39-годишния издател и претендент за градския съвет на Хонолулу Икайка Хъси, били у дома със фамилията си. Хъси и околните му взели храна и отишли в една от стаите, чиито стени били от камък. Според него опасността за Хаваи е поради близостта до Тихоокеанското командване и Тихоокеанския флот на Съединени американски щати.

Моментът, в който се случи случаят, също е изключително несъответствуващ. Причината е нарасналото интернационално напрежение поради севернокорейската нуклеарна и балистична стратегия. Пхенян към този момент е предупреждавал, че може да удари американската тихоокеанска територия Гуам и през лятото тези дейности разпалиха реториката сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

В някои елементи на острова обаче ежедневният живот не се промени от известието. Тъй като сирените по този начин и не прозвучаха, в пощенска станция в квартал " Маноа " в Хонолулу работата продължи както нормално, споделя 32-годишният Адам Гос, който работи там на ненапълно работно време. С него се свързали комплицирани другари, които му споделили, че не могат да намерят никаква друга информация за идно нахлуване. " Мисля, че трябваше да разгласяват ново известие незабавно по-късно, а не да ни се постанова да проверяве " Туитър " за известието на Тълси Габърд, че паниката е била подправена. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР