И септември влезе в класацията на най-топлия месец, измерван досега,

...
И септември влезе в класацията на най-топлия месец, измерван досега,
Коментари Харесай

И септември влезе в класацията на горещите рекорди

И септември влезе в класацията на най-топлия месец, измерван до момента, което е на път да трансформира 2023-та в най-горещата година. Температурите през миналите 9 месеца са били с 1,4 градуса по-високи спрямо прединдустриалния интервал. Температурният връх приближава прага от Парижкото съглашение - световното стопляне да остане под 1,5 градуса, с цел да се избегне климатичен провал.

Горещо, по-горещо, най-горещо. Степенуването на топлото време през последните години стартира да припомня за детска игра, само че превъзходната степен мъчно може да опише климатичната действителност, в която живеем, предизвестяват климатолози.

Топлата есен наподобява ужасно, само че не бързайте да се радвате, приканват експертите. Оказва се, че септември е бил с половин градус по-топъл от предходния връх и с 1,8 градуса по-горещ от прединдустриалния интервал - времето, когато атмосферата към момента не е била наситена с парникови газове.

" От 2015 до 2022 година бяха осемте най-топли години, откогато се води статистика. Става въпрос за 170 години обратно във вреИ смето ", сподели Крис Хюит, шеф на климатичните изследвания, Световна метеорологична организация.

2023 година обаче надвиши темепратурния връх от предходните години. Според специалисти, повода за огромните горещини са комбинацията от нездравословни излъчвания с Ел Ниньо - метеорологичното събитие, което води до повишаване на температурите.

" Тази дълготрайна наклонност на стопляне е обвързвана с непрекъснатото повишаване на концентрацията на парникови газове. Трите съществени газа - въглероден диоксид, метан и азотен оксид доближиха рекордни стойности ", сподели Крис Хюит, шеф на климатичните изследвания, Световна метеорологична организация.

Пикът на Ел Ниньо се чака през декември, което може да донесе още високи температури. Това би трансформирало 2023-а в годината, когато междинната температура се е повишила с 1,5 градуса по отношение на прединдустриалния интервал. Достигането на тази алегорична граница обаче не би означавало, че най-високата граница в Парижкото съглашение е достигната, защото то обгръща изменението на климата за дълъг интервал от време - десетилетия, а не обособени години.

Експертите предвиждат, че трайното стопляне ще настъпи сред 2030 и 2035 година Дотогава светът ще се сбогува с от ден на ден гледки, които изчезват поради жегите. Ще ни връхлитат от ден на ден мощни стихии, като " Даниел ", която взе жертви в България, Гърция и Либия. Наводненията ще се редуват с продължителни горещи талази.

Тревожната прогноза е, че от ден на ден хора ще изгубят живота си поради високите температури. Миналото лято, единствено в Европа, в интервала май - август поради горещините са умряли над 62 000 души.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР