И с готви кори става, но най-вкусна е с ръчно

...
И с готви кори става, но най-вкусна е с ръчно
Коментари Харесай

Точена баница с праз

И с готви кори става, само че най-вкусна е с ръчно точени кори - по тази причина я обожаваме

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - 1 кг
● сол - 1 с.л.
● вода - 2 ч.ч.

за плънката


● праз - 5 - 6 стръка по дебела
● яйца - 6 бр.
● сирене - 300 г
● сода за самун - 1 ч.л. / бикарбонат /
● лой - 150 г
● лой - за намазване на тавата
● вода - 1 ч.ч.

Начин на подготвяне

От водата, солта и брашно, колкото поеме, се замесва меко тесто, което се разделя на две елементи, едната част се разделя на четири топки, а другата се разделя на две.

Едната част се оставя по този начин, а другата се разделя на две или да се получат три топки, общо от всичкото тесто се получават шест дребни топки и една огромна.

Голямата топка и една от дребните се оставят на страна.

Петте топки една по една се разточват с размера на тавата и се пекат /моята свекърва ги печеше на готварската печка от горната страна, само че аз нямам такава и ги пека сгънати на две върху тава във фурната /до порозовяване, след което се изважда и се завива с цел да се задуши/. Така се действа с петте кори.

От дребната топка, която оставихме, също се разточва кора, напълно малко по огромна от тавата, и се оставя на страна да чака. Голямата топка се разточва да е по-голяма от тавата, като се сложи да виси отвред към 5 см.

Намазва се тавата с мазнината, която е планувана за това, и се слага огромната кора да покрие тавата и краищата и да висят, след което се минава в приготвянето на плънката.

Изчистеният и нарязан на не доста ситно праз се запържва в мазнината до омекване, след което се натрошава сиренето и се счупват едно по една яйцата и се прибавя содата и щипка сол. Всичко това се разбърква добре до разбъркване на продуктите прибавя се водата и се разбърква още веднъж.

Взема се с лъжица от плънката и се ръси върху кората, която е сложена върху тавата, взема се от изпечените кори и се слага върху плънката, още веднъж плънка и по този начин, до момента в който свършат печените кори, като се приключва с плънката, след което се взема неопечената кора и се слага, като леко се накъдря, след което се завива с висящите краища.

По предпочитание се поръсва с още лой и се слага да се пече на 200 градуса към 30-40 минути до златисто зачервяване. Вади се от фурната, напръсква се със студена вода и се покрива, с цел да се задуши.

Да Ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР