И през тази година Плевенска филхармония беше институцията, която в

...
И през тази година Плевенска филхармония беше институцията, която в
Коментари Харесай

В Деня на музиката, за Плевенска филхармония

И през тази година Плевенска филхармония беше институцията, която в областта на музикалната просвета в България реализира задачата на деятел, който да направи връзката сред музикантите от оркестъра и изтъкнатите солисти в стратегиите, с хората от може би над 80 % от територията на България.



На сцените в десетки български градове, в доста от които неведнъж прозвуча музика, писана от международни и български създатели, която беше изпълнена от български солисти – виртуози, представящи нашата школа в не една точка от Европа и света.

През 2023 година всички събития от програмата на Плевенска филхармония, която единствена в страната, дружно със Софийска филхармония резервира статута си, минават под знака на 70-годишнината от основаването й.

Разговаряме с шефа на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, който е трети следващ мандат началник на институцията.

Г-н Дяковски, тази година концертната стратегия на Плевенска филхармония подари на българската аудитория едно следващо, в действителност неповторимо наличие на музикантите от симфоничния оркестър в цяла България, по един може би несравним метод.

„ Аз мислех, че предходната година ще е най-натоварената за оркестъра, само че се оказа, че през 2023-та година концертите ни ще са с малко над 10 повече.

Наистина хората ни са много натоварени, само че пък залите и театрите са постоянно цялостни. Всъщност би трябвало да кажа, че рестрикциите във връзка с признаването на избран брой места, както и на избран брой билети, ни кара да вършим повече концерти, с цел да можем да достигнем дотацията, която ни беше предоставена предходната година.

Надявам се, че в случай че Парламентът, както се чака от 1 октомври отстрани тези рестрикции, работата на музикантите ще се облекчи. Така, с намаляването на броя на концертите ще имаме време за повече подготовки и да обогатим репертоара си “.

Дяковски напомни, че 2023-та година като се изключи че е юбилейна за Плевенска филхармония, е юбилейна и за огромния композитор Сергей Рахманинов, което ще е мотив след концерта през месец март във връзка годишнината, „ Концерт за пиано и оркестър “ от Рахманинов да бъде изпълнени през месец ноември, още веднъж в Плевен, като на диригентския пулт ще бъде италианец.

„ Месеците септември и октомври още веднъж са белязани още веднъж със относително огромен брой концерти в Плевен и в страната, въпреки и не толкоз интензивни, както беше през лятото.

Сред тях беше и концертът на Плевенска филхармония в Плевен на 14-ти септември, с който беше маркиран 50-годишният празник на концертмайстора на оркестъра Чавдар Вълков.

Солисти в него бяха световноизвестният български цигулар Светлин Русев и самият юбиляр – Чавдар Вълков, а на диригентския пулт беше маестро Найден Тодоров, който е шеф на Софийска филхармония.

В края на месец септември, плевенските симфоници сервираха на публиката един доста забавен концерт с присъединяване на оперната певица от Япония Новола Мори – сопран. От месец октомври продължава представянето в страната на концертите „ В света на музиката “ с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, както и „ Да послушаме кино “ и „ Световното кино в музика “ с Хилда Казасян и другари.

През октомври Плевенска филхармония ще означи 100-годишнината от рождението на известния български диригент Добрин Петков. За събитието на Плевенска сцена ще гостуват именитите български музиканти – диригентът Емил Табаков и проф. Минчо Минчев – цигулка.

Акцентът в програмата на Плевенска филхармония през ноември ще бъде концертът, с който ще бъде маркирана 125-та годишнина от рождението на Джордж Гершуин.

Програмата на концерта ще бъде и акцент в идващия креативен сезон на Плевенска филхармония и с нея ще бъдат посетени редица градове в България.

Продължават и концертите в страната под мотото „ Магията на музиката “ с маестро Йордан Камджалов и кларинетистът Атанас Маринов. След представянето на програмата в края на август на езерото Панчарево край София, в първите дни на октомври предстоят концерти в Русе, Силистра, Плевен и Несебър.

Директорът на Плевенска филхармония уточни още концертите с присъединяване на Теодоси Спасов и Борислав Йоцов, които на сцената изправят „ един против различен “ инструментите дудук и кларинет в атрактивна стратегия, съдържаща творби, написани от двамата музиканти. Такъв концерт беше показан в Тутракан - в амфитеатъра на града, на брега на река Дунав.

Предстоят и концерти в Бургас и Сливен с нова авторска музика на Христо Йоцов. В тях солисти ще са създателят, дружно с Мишо Йосифов – тромпет, Вили Стоянов - тромбон и Василена Серафимова – маримба.

В Деня на музиката, екипът на Дарик пожелава на Плевенска филхармония и нейното управление доста креативна сила, с цел да задържат и развият всичко това, което потвърдиха, че умеят прелестно!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР