И през април преките чуждестранни инвестиции в българската икономика остават

...
И през април преките чуждестранни инвестиции в българската икономика остават
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции са на минус и през април

И през април директните задгранични вложения в българската стопанска система остават на минус, демонстрират данните на Българска народна банка. Нетната сума към края на четвъртия месец на 2019 година е негативна в размер на 54.8 млн. евро, оповестява " Капитал ".

Отрицателната стойност тази година идва значително от интервенцията по покупката на " Сосиете женерал Експресбанк " от ДСК - българското отделение на унгарската OTP. Финализирането на договорката през януари 2019 година докара до изплащането на близо 600 млн. евро (под формата на дялов капитал) към френската Societe Generale. Реално отлив на инвестиция няма, защото в края на 2018 година за задачата беше повишен капиталът на ДСК със същата сума, само че тази интервенция остана в данните за предходната година.

В същото време вложенията в капитал под формата на дългови принадлежности са на плюс 656.5 млн. евро, от които близо 123 млн. евро са постъпили единствено през април. Дълговите принадлежности нормално се асоциират с кратковременен инвеститорски интерес или към този момент открити в страната клонове на непознати компании.

От друга страна, вложенията под формата на реинвестирана облага и дялов капитал са на минус надлежно 173 млн. и 538 млн. евро. Отливът на реинвестирана облага демонстрира, че фирмите - майки на български подразделения, са изтеглили забележителен дял от страната.

На лидерското място като източник на непознати вложения в България се нарежда още веднъж Холандия - с 260.2 млн. евро през първите четири месеца на годината. На второ място остава Англия с 86.5 млн. евро, следвана от Ирландия с 65.2 млн. евро.

Българският експорт на артикули и услуги доближава 9.3 милиарда евро към април, което е с 11% над миналогодишната сума. От друга страна, вносът също пораства, само че по-бавно - с 5.6% на годишна база до 9.76 милиарда евро. Така комерсиалният баланс остава негативен, само че минусът се свива до 455 млн. евро по отношение на 858 млн. през същия интервал на предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР