И през 2022 българската икономика изсветлява. Това показва традиционното проучване

...
И през 2022 българската икономика изсветлява. Това показва традиционното проучване
Коментари Харесай

Икономиката изсветлява и през 2022 г.

И през 2022 българската стопанска система изсветлява . Това демонстрира обичайното изследване на АИКБ " Икономика на ярко ".

Добрин Иванов регистрира трайна наклонност за изсветляване на стопанската система с 15% от 2010 насам. До 2014 се следи изсветляване с 1% на година. През 2015 - 2018 година към този момент изсветляването е по-рязко с към 2,5% на година. От 2019 - 2022 година се следи стагниране на изсветляване на българската стопанска система, съгласно Иванов. През 2020 поради пандемията с 1% е посивявала стопанската система , само че през 2021 изсветляването се е възстановило. Когато стопанската система пораства, се следи изсветляване, а когато има криза, има посивяване .

Продължава натискът върху пазара на труда.

Трус се оказва войната в Украйна , само че макар последвалите стопански земетресения, като позитивно събитие от АИКБ регистрират запазването на размера на светлата част на стопанската система.

Въпреки това от АИКБ предизвестяват, че делът на сивата стопанската система у нас остава висок , а България остава с най-голям дял на сива стопанска система от всички страни в Европейски Съюз. Все отново редица сиви практики у нас понижават.

Отчита се банкова непоклатимост, увеличение на безкасовите разплащания и други През 2022 понижава претеглената стойност на индикатор Декларирано Данък добавена стойност, за което са отговорни някои понижени ставки. Повишава се обаче събираемостта на акцизи върху тютюна. За алкохола индикаторът резервира цената си. Подобрение има и в публичните поръчки.

Работодателите са понесли по-тежко кривите през предходната година . Към трусовете в интернационален проект се прибавя и политическата неустойчивост у нас. Колкото по-голям сив бранш, толкоз по-малко са опциите на бюджета, сподели Васил Велев. Упражнявайки сиви практики тези предприятия неточно конкурират светлите бизнеси, по думите му, обяснявайки че сивите предприятия не съблюдават законодателството за условия на труд и обществена отбрана. Няма едно хапче против сивата стопанска система, уточни Велев. За изсветляване не оказва помощ и автоматизираното повдигане на минималната пенсия.

Затова са нужни комплекс от ограничения. По мнението му автоматизираното повдигане на минималната заплата не спомага за изсветляване на стопанската система. АИКБ упорства да се вкара минимална заплата по браншове .

Административната тежест за всички компании не изсветлява стопанската система.
 АИКБ ще работи за
АИКБ ще работи за " златната среда " на сивата стопанска система

Най-ощетен от сивата стопанска система е и фискът съгласно АИКБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР