И преди 24 февруари много действия на руските парични власти

...
И преди 24 февруари много действия на руските парични власти
Коментари Харесай

Трябва ли да се спасява Банката на Русия? За някои тайни на „Илинка“ и „Неглинка“!

И преди 24 февруари доста дейности на съветските парични управляващи (Централната банка и Министерството на финансите) повдигнаха съществени въпроси. Логиката на доста решения, взети в Неглинка (официалният адрес на Банката на Русия) и Илинка (официалният адрес на съветското министерство на финансите) беше неразбираема за тези, които считат, че съветските парични управляващи би трябвало да работят в полза на Руската федерация.

След 24 февруари секретността способства за скриване на нелогичността на тези дейности: размерът на оповестената статистическа информация беше понижен, а някои числа и обстоятелства, които попадат в общественото пространство, не се разясняват от паричните управляващи.

Не е нужно да ходите надалеч за образци. Банката на Русия разгласява главните индикатори на своя баланс на месечна база. В салдото активите постоянно са включвали позицията „ Други активи ”. Преди това никой не й обръщаше внимание, защото във връзка с общите активи на Банката на Русия, тя представляваше десети елементи от %.

Но след 24 февруари тази незабележима позиция стартира бързо да се разраства. В края на октомври цената на „ другите активи “ възлиза на 8,77 трилиона рубли, или 18,1% от всички активи на Банката на Русия. Това е повече от два пъти цената на подобен индикатор за активи като заеми, издадени от Банката на Русия.

Но Неглинка не дава никакви мнения по този въпрос. Една от моите работни версии е, че тази позиция крие натрупването на другарски валути от Банката на Русия, на първо място на китайския юан. Това обаче става скрито, защото още на 28 февруари 2022 година Банката на Русия разгласи, че приключва интервенциите си с задгранична валута. И в случай че се има вяра на информацията на уеб страницата на Банката на Русия, от този момент Централната банка не е продавала или купувала задгранична валута.

Вярно, това повдига забавен въпрос: по какъв начин Банката на Русия съумя да се оправи без интервенции с задгранична валута, в случай че съгласно месечните доклади на Министерството на финансите размерът на валутните запаси във Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) се промени с възходяща наклонност?

Позволете ми да ви припомня, че самото Министерство на финансите не работи с задгранична валута, това се прави от Банката на Русия, на чиято сметка е сложена валутата на ФНБ. И всички промени в докладите на Министерството на финансите за валутата на ФНБ би трябвало да бъдат отразени по едно и също време във финансовите доклади на Банката на Русия. Но ние не виждаме това. Не изключвам, че всички тези валутни придвижвания на Банката на Русия са скрити под мистериозния знак „ Други активи “.

Някои деликатни специалисти обърнаха внимание на обстоятелството, че през 2022 година е разпечатана „ валутната касичка “ на ФНБ и е планувано да си покрие недостига на федералния бюджет на Руската федерация от нея. Тук би трябвало да се има поради, че към половината от „ валутния джоб “ на ФНБ беше замразен в края на февруари (в края на краищата това беше част от интернационалните валутни запаси, които бяха в салдото на Централната банка). Централната банка, като съзнателен валутен сътрудник на Министерството на финансите, пое всички загуби и Министерството на финансите стартира да връща замразените си средства под формата на рубли.

Тези рубли са основани от Централната банка (и не престават да се създават) благодарение на " печатната преса ", която раздува инфлацията в страната. Но в това време, съгласно отчетите на Министерството на финансите за ФНБ, размерът на валутата във фонда не е намалял, а е повишен. Особено китайския юан, само че също, колкото и да е необичайно, английския паунд и японската йена.

Така че може би Централната банка постепенно продължава да закупва „ токсични “ валути по поръчка на своя клиент от Илинка, покривайки тези интервенции със същия тайнствен знак „ Други активи “?

Не изключвам, че на Неглинка и на Илинка най-сетне са се объркали. В края на краищата е належащо да се лъже (простете ми: да се съблюдава режима на секретност) по този начин, че да се вържат двата края. А това не става. Банката на Русия постоянно е разгласила своите салда за идващия месец на 11-то число на идващия месец (понякога ден или два по-късно).

Но имаше някакъв проблем в системата. Последният оповестен баланс е за октомври. Всички чакаха ноемврийската равносметка. Но нито на 11 декември, нито през идващите дни на посочения месец салдото не се появи. Докато пиша тези редове, на календара е 10 януари 2023 година Време е да изчакаме доклада за декември, само че към момента няма доклад за ноември. И това също по този начин дава храна за размисъл.

Хората стартират да се тормозят. Какви са последствията от замразяването на валутни запаси в размер на към 300 милиарда $? Още повече хората се тревожат за вероятните последствия от конфискацията на тези валутни активи на Банката на Русия, което е доста евентуално да се случи при започване на годината.

Вярно, има и такива, които споделят: „ Да, нищо не се случи. Както сме живели, по този начин и продължаваме да живеем. И цитират числа, които демонстрират, че инфлацията, безработицата и рецесията у нас в края на 2022 година са били доста умерени.

Има и такива, които оферират Банката на Русия да компенсира загубата на валутни запаси посредством издаване на рубли в размер, равностоен на валутните загуби. И по този начин, в края на май предходната година Дмитрий Рогозин (по това време към момента началник на Роскосмос) предложи да се отпечатат рубли, с цел да се компенсира замразената валута.

По неговите думи, средствата „ изобщо не би трябвало да се хвърлят в стопанската система, да не се раздават на хората, провокирайки инфлация...тези пари ще бъдат ликвидни, зад тях ще стоят технологии, съответни заводи, ново произвеждане и пробивни изобретения “. Роскосмос ще се нуждае от трилион от тези пари, с цел да „ ускори внезапно всички основни стратегии “.

Приблизително същото предложение беше направено в края на октомври от Михаил Хазин. Вярно, той изрази съществено подозрение, че парите, издадени за компенсиране на валутните загуби, ще стигнат до действителния бранш на стопанската система. Банката на Русия в настоящия си тип ще трансформира тази спомагателна емисия рубли в спомагателна инфлация.

Трябва да възразя и на Рогозин, и на Хазин: тяхното предложение за спомагателна, обезщетителна емисия на рубли от Централната банка няма съображение. Факт е, че за валутата, която беше замразена от груповия Запад, Банката на Русия към този момент е направила излъчвания на рубли. В края на краищата, образуването на валутни активи от Банката на Русия е главният способ за емисия на рубли (закупуване на валута за рубли).

Тук не мога да не се съглася с ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина, която на 28 октомври на конференция сподели, че Банката на Русия няма да извърши спомагателна емисия рубли, с цел да „ върне в стопанската система “ сума, съответстваща на 300 милиарда $ " замразени " запаси. Тя вярно напомни, че „ Централната банка вкара нови рубли в обращение при създаванетона запасите и закупуването на задгранична валута от експортьорите. "

Фактът, че след това тези добити активи бяха замразени, не визира ориста на рублите, с които Централната банка плащаше закупената валута. С тези рубли експортьорите плащаха заплати, плащаха на снабдители... И тези рубли циркулираха в Руската стопанска система повече от година, тъй че няма потребност да се емитират рубли, с цел да се върнат парите в стопанската система. “, - изясни председателката на Централната банка.

Парирайки предложенията за нуждата от обезщетителна емисия рубла, ръководителят на Централната банка в това време призна, че валутните запаси в действителност не са тип сигурност, без която съветската рубла не може да съществува. Той съществува без тях зад себе си към този момент единадесети месец, като курсът му по отношение на $ и еврото даже се ускори доста.

Изказването на Елвира Набиулина може да се смята за фройдистка неточност. През всичките години на престоя си в Неглинка тя настояваше, че механизмът на емисия на рубли, основан в Централната банка посредством закупуване на задгранична валута, е благонадежден, рублата има „ стоманобетонна “ опора. Тази " железобетонна " сигурност изчезна от края на февруари предходната година, а рублата освен не се срина, само че даже се ускори.

Съществуващият в Русия модел на парична емисия се назовава в учебниците по стопанска система „ валутен ръб “. Използва се в разрастващите се страни, които са мощно подвластни от валутата на метрополията. В доста от тях тези институции, които емитират национални валути, не се назовават централни банки, а валутни бордове. И Банката на Русия в действителност беше валутен ръб.

И тогава се случи знамение: валутната поддръжка на рублата изчезна, само че рублата освен се задържа, само че даже стана и по-силна. Това е по този начин, тъй като Банката на Русия престана да основава изкуствено търсене на валута, непрестанно да я купува и натрупа в своите запаси, като по този метод подценява обменния курс на рублата.

Банката на Русия обаче към момента няма да се трансформира в същинска централна банка. За да стане такава, тя би трябвало да се обърне към съветската стопанска система, т.е. активите й да не са доминирани от валутни запаси, а от рублови заеми за развиване на действителния бранш и вложения в скъпи бумаги на съветски емитенти.

Според последния оповестен балансов доклад на Банката на Русия към 31 октомври 2022 година заемите съставляват единствено 8,7% от всички активи в нейните активи, а скъпите бумаги на съветски емитенти (почти извънредно облигации на Министерството на финансите на Русия ) - 2,2%. За поддръжка на съветската стопанска система и бюджета на Руската федерация - 1,7 пъти по-малко издадени рубли, в сравнение с към мистериозната позиция " Други активи "!

Подобно оформление на активите на Банката на Русия наподобява непристойно и заплашително. Банката на Русия спря да поддържа груповия Запад (не по лична воля, а по решение на Запада, който замрази валутните активи), само че по този начин и не стартира да поддържа съветската стопанска система. Това положение на банката може да се характеризира с думата " парализа ".

Може би това е повода Банката на Русия да бави публикуването на салдото си, който отразява влошаващата се парализа?

И последното. Ако се реализира конфискация на валутните активи на Банката на Русия (а това сигурно ще се случи), вместо парализа ще пристигна гибел. Както и да мами Банката на Русия, тя ще би трябвало да отпише иззетите активи като загуби, а общият финансов резултат ще излезе с голям минус. Това ще значи цялостен банкрут на Банката на Русия. За да я спасите, ще би трябвало да пожертвате половината от федералния бюджет или да прехвърлите печатната преса за банкноти на интензивен режим на работа, хвърляйки страната в хиперинфлация, когато всички жители на Русия ще би трябвало да работят за избавяне на банкрутиралия.

Само че аз съм податлив да имам вяра, че не е належащо да се избавя Банката на Русия. Необходимо е тази институция, основана благодарение на западни консултанти и куратори, да бъде приета за изцяло банкрутирала и на нейно място да се сътвори кардинално нова институция, която да бъде в действителност национална Централна банка, работеща за ползите на Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР