И понеже, сблъсквайки се с арогантната груба сила на властта,

...
И понеже, сблъсквайки се с арогантната груба сила на властта,
Коментари Харесай

Млади хора, не унивайте, продължете борбата |

И тъй като, сблъсквайки се с арогантната груба мощ на властта, мнозина другари и познати, дори и редица младежи са унили...

И тъй като върви отрезвяващо осъзнаване, че играта на народна власт у нас свърши и след 2 септември към този момент е кристално ясно, че властта постоянно ще е подготвена на репресии, пердах, издевателства, поругаване на персоналната чест и достолепие на протестиращите против нея...

Все отново желая да вдъхна религия - най-много у младите - не унивайте!

Това е вашият скъп опит!

Властта запрати против вас своята ръкавица, тя е желязна, с палки и боксове. Но у нас към този момент е по този начин. Започват идващите 30 години. Цикълът на Историята се завъртя.

Поемете самоуверено и гневно тази ръкавица!

Ние, вашите родители, не разчистихме - поради липса на водачи, поради прекомерното доста соц вътре във всеки от нас, поради политическата ни неумелост, поради несъразмерните илюзии и заблуди - остатъците от тоталитаризма, тъй че след 30 години се оказахме, по-скоро - оказахте се в лапите на нахален, нечовечен, подкупен, незапознат, некултурен, некултурен, недодялан, моноезичен, илитератен, безсрамен, опростачен авторитаризъм.

Но вие, младежите - не унивайте!

Не правете нови неточности, не повтаряйте нашите остарели неточности!

Продължете битката! Повярвайте ми - основното в битката не всеки път е успеха, основното в битката постоянно е битката! В тази битка човек е изправен, горделив, рискуващ, самоуверен. Той е подобен с всичкото това, което на нас ни липсваше в цялостната степен - имахме по-малко от всичко, само че нямахме задоволително от всичко.

Ние смятахме, че демокрацията е правила и правила, че в нея има понятия като оставка, вдишване на виновност, схващане, че си запушил развиването на обществото и по тази причина, даже да имаш формалното право да продължиш да управляваш, ти нямаш моралното право да го правиш.

Затова наивно вярвахме, ние - остарелите наивници, остарелите с наивността си ваши родители, че битката е еднократен акт - излизаш на политическото татами и побеждаваш, тъй като си по-силен, по-прав, по-истински, по-знаещ и по-можещ. Така е, само че в случай че против теб има честен, почтен, честен, духовен, виновен съперник. Но когато против теб е озверяла върхушка, вцепила се с нокти и зъби във властта, презираща полезностите и нямаща никакви угризения да лъже, да удря в тил, да прибягва до подлост, да издевателства над здрави разсъдък, тогава битката е дълъг развой, изискващ съществени и продължителни старания.

Затова, апелирам ви, вие, младежите, не унивайте! 2 септември не завърши с бърза и безусловна победа над Злото, само че Доброто е с един 2 септември по-близо до успеха над Злото.

Протестът, изпълнен с такава свежа и млада виталност, с такава откровена и искряща пасионарност, може с цялостно право да каже след 2 септември:

- Моята цел е реализирана към този момент! В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която в никакъв случай няма да заздравей!

Б. ред. - Позицията на проф. Николай Слатински е от фейсбук профила му. Публикуваме я с негово позволение. Заглавието е на редакцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР