И общата смъртност, и смъртността от Covid-19 при тази трета

...
И общата смъртност, и смъртността от Covid-19 при тази трета
Коментари Харесай

Здравните власти: Смъртността е по-ниска от предните вълни, има места в болниците

И общата смъртност, и смъртността от Covid-19 при тази трета вълна – дневна, седмича, 14-дневна е с към една трета по-ниска по отношение на предходните две талази. Ситуацията е напрегната, само че няма място за суматоха и безпорядък. Възможно е на обособени места да има проблеми и напрежение, само че това са районни неуредици. Като цяло системата е добре проведена и готова. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, който дружно с екипа си изнесе данни за епидемията и натовареността на здравната система. Той не пожела да разяснява въвеждането на по-строги противоепидемични ограничения на национално равнище, само че уточни, че евентуално в петък ще предложи пакет от ограничения на национално равнище.

Здравният министър отдава по-ниската смъртност на това, че въпреки всичко има 20% имунизирани, колкото и да е малко това и най-малко още толкоз преболедували.
Кацаров разяснява, че сигналите за неуредици по места ще бъдат проверявани и прикани жителите да алармират способените институции: РЗИ, РЗОК и други Той, обаче, прикани за отговорност на локално равнище от страна на лекари, шефове на лечебни заведения, учебни заведения и така нататък, тъй като не може за всичко да се разпорежда здравния министър .

Кацаров изясни, че брифингът е предизвикан от това, че " много хора са се напрегнали: политически, стопански и професионално и се популяризират погрешни изказвания и се вършат погрешни заключения за обстановката ". По-рано някогашният шеф на " Пирогов " Асен Балтов, който беше уволнен от Кацаров и в този момент е претендент за народен представител от ГЕРБ, разяснява в пост във Facebook, че четвъртата вълна на епидемията ще се окаже най-смъртоносна.

Съветничката на Кацаров проф. Мира Кожухарова изнесе данни, че през първата вълна в края на предходната година са умряли общо 7920 души, а през втората напролет на тази година са умряли общо 8459 души.

Тя изнесе и съпоставяне на 9-седмична база за трите талази като през първата вълна са умряли 4735 души, през втората 4479 души и през актуалната трета вълна за 9 седмици са умряли 3364 души, което е по думите ѝ е доказателство за това, че Делта разновидността не е по-смъртоносен. Крайният вид брой умряли при актуалната вълна обаче към момента не е явен, тъй като не се знае по кое време ще завърши.



Министерство на здравеопазването изнася данни за три талази, а не за четири, защото в интервала от март до септември 2020 година заболеваемостта и смъртността у нас бяха ниски. " За начало и завършек на епидемиологичните талази одобряваме постигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база ", изясни Кожухарова.

Зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов заяви, че в страната са разкрити общо 7268 кревати за лекуване на пациенти с Covid-19, от които 760 са за интензивно лекуване. В момента са заети 5646 кревати, от тях 485 са интензивни и 5161 за неусложнени случаи, изясни зам.-министър Златанов. Общата претовареност на леглата е 71%, като за интензивните тя е 63%.

В София са разкрити общо1569 кревати за пациенти с ковид, като от тях 231 са за интензивно лекуване. Към момента са заети 1236 кревати, 212 от тях са за интензивно лекуване. Свободните кревати в интензивни браншове в София са 19 .

Златанов заяви, че са разкрити и 100 Covid зони в страната. Кацаров уточни, че те са спомагателна, а не замесваща алтернатива на останалите съществуващи звена в системата.

Активно работим за това да осигурим преди края на този месец спомагателна опция за лекуване на тежкоболни с ковид с моноклонални антитела , заяви още Кацаров.
Той разясни, че има опция за импорт на неразрешени досега лекарствени артикули в Европейски Съюз и България със заповед на министъра на опазването на здравето. В момента се приготвя цялата нужна документи за това. Той чака новаторската терапия да бъде обезпечена до края на месеца.

Кацаров подсети, обаче, че решаваща за понижение на смъртността остава имунизацията .

Той заяви, че Министерство на здравеопазването прави и разбор на смъртността по лечебни заведения в цялата страна Там, където има отклонения от междинния % смъртност, е поискано от шефовете да свикат медицинските препоръки и да създадат разбор на протоколите за лекуване и дали се съблюдава одобрения от Министерство на здравеопазването народен протокол. И при нужда да се вземат ограничения. Все отново, Кацаров посочи, че разликите в смъртността могат да се дължат и на това, че някъде лекуват по-тежки случаи и не назова съответни лечебни заведения с висока смъртност от ковид.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР