И никой не знае какво точно правят назначените специалисти на

...
И никой не знае какво точно правят назначените специалисти на
Коментари Харесай

Най-горещата нова позиция: „ръководител по AI“

И никой не знае какво тъкмо вършат назначените експерти на сходна служба

ИТ шефове, учени по данните, маркетинг-специалисти, изобретателни водачи се борят за новата и гореща топ-позиция: началник по AI (снимка: CC0 Public Domain)

Може би  изкуственият разсъдък ще ни отнеме работните места? Много хора въпреки всичко се надяват да се измъкнат. Обикновените хора употребяват AI в работата си, техническите експерти се ребрандират като специалисти по AI. А тези, които са на управителни позиции, се борят за най-горещата нова позиция: началник по AI.

Извън света на технологиите позицията на началник по AI съвсем не съществуваше до неотдавна. Сега обаче мнозина се борят да сграбчен тази купа. Доколкото има статистика, тя е за Съединени американски щати и демонстрира, че броят на хората, заемащи управителни длъжности в областта на изкуствения разсъдък, е повишен три пъти през последните пет години, съгласно данни от LinkedIn. Това е реалност на инат на цялостната наклонност на понижаване на наемането на механически експерти като цяло и даже съкращенията наскоро.

Най-горещата позиция на десетилетието

Длъжностната характерност на ръководителя по AI може да варира доста според от компанията. И въпреки всичко вярата е, че тези, които в последна сметка бъдат назначени да са ръководители на AI плановете, ще създадат всичко належащо за триумфа на компанията – от включване на AI в продуктите до обучаване на чиновниците по какъв начин да употребяват AI в работата си.

Компаниите желаят новата роля, с цел да останат в челните редици на своите промишлености на фона на бързата цифровизация. Е, или най-малко да ги защищити от закъснение.
още по темата
„ Това е най-горещата позиция за десетилетието – и е неуместно пресилена “, споделя Питър Кренски, шеф и анализатор в Gartner, който е профилиран в ръководството на AI гении.

Като всяко ново нещо в технологиите, AI революцията има оттенъци на „ златна тресчица “ в ново време. Това е една от дребното области, в които фирмите от всички браншове интензивно харчат парите си. Те виждат изкуствения разум като неизбежно бъдеще и като метод да подобрят финансовия си резултат.

Неясни параметри

В същото време параметрите на длъжността „ началник по AI “ не са доста ясни. Даже по никакъв начин не са ясни. Настъплението към в действителност може да наподобява опортюнистично.

Работата е там, че наподобява всички са съгласни, че AI е нещо значимо и че фирмите се нуждаят от човек, който да движи техните планове в региона. Но естеството на новите технологии значи, че мнозина не са сигурни какво тъкмо значи това ръководство – на процедура.

Освен това няма по какъв начин да сме сигурни кой тъкмо би трябвало да стане началник по AI. Може би хората, които работят върху AI от години? Или тези, които са тествали всички най-модерни AI разработки и са ги впрегнали в работа? Или пък тези, които познават най-добре личните продукти/услуги и имат концепция по какъв начин изкуственият разум може да ги „ гарнира “?

И, естествено, не сме сигурни какъв брой огромна смяна ще провокира AI и какъв брой бързо ще се случи тя.

Едно мислено

Освен това би трябвало да имаме едно мислено: не постоянно великите изобретения носят безусловно благоденствие. Британските колонизатори сътвориха солидна система от канали в Пакистан в последна сметка с това помогнаха за причиняването на смъртоносната водна рецесия в страната.

На фона на сходна разноцветност фирмите бързат да наемат своите ръководители по AI. И в случай че към момента нямат сходен специалист, множеството огромни компании са наясно, че скоро ще имат подобен.

Кренски пресмята, че сега към една четвърт от фирмите от Fortune 2000 имат назначен човек, който да се явява началник по AI, на равнище вицепрезидент или даже по-високо. Анализаторът чака след една година картината да е такава при към 80 % от въпросните компании.

Въпреки че позицията ще бъде по-често срещана в по-големите компании – изключително тези в света на финансовите услуги, технологиите и производството – той вижда назначението на „ началник по AI ” да процъфтява и при междинни организации и в държавни организации.

Шапка, а не роля

Обикновено индивидът, който бива назначено, се радва на „ готина и секси “ служба, споделя Кренски. Тя е такава, която – съгласно него – постоянно е „ шапка, а не роля “. Най-често хората идват от към този момент съществуваща софтуерна лидерска позиция като основен чиновник по данните или основен информативен шеф. Но наличният темперамент на генеративните AI принадлежности значи, че и други типове специалисти могат да надянат тази „ шапка “ – да вземем за пример хората с нетехнологични функции като бизнес и маркетинг експерти.

Заедно с всичко това анализаторите са безапелационни, че позицията на началник по изкуствения разсъдък ще процъфти, за разлика от всички тези позиции, свързани с Web3. „ Това ще бъде роля, която ще няма да изчезне. Това не е преходна роля “, споделя Биена Аманат, изпълнителен шеф на Института за изкуствен интелект Deloitte.

И въпреки всичко това, прави ръководителят по AI, варира според от вида компания. Като цяло наблюденията над в този момент настоящите позиции сочат, че условно можем да разделим ръководителите по AI на две – едните са в цифровите компании и работят за включване на технологията в съответните артикули, а другите са в нетехнологичните компании и търсят способи да употребяват съществуващата AI технология, с цел да подобрят своите бизнес-модели.

Кренски от Gartner пресмята, че към 80% от ръководителите по AI идват от софтуерни позиции. Другите 20% идват от напълно други сфери на деяние.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР