И най-елементарната проява на съчувствие към политически затворници в Беларус

...
И най-елементарната проява на съчувствие към политически затворници в Беларус
Коментари Харесай

Беларус: И едно писмо е достатъчно, за да отидеш зад решетките


И най-елементарната демонстрация на състрадание към политически пандизчии в Беларус приключва зле - човек се оказва под наблюдаване на локалното Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или даже зад решетките. Няколко такива истории споделя Дъждовни води.

След като прекарва 25 дни в ареста, на 11 септември Иля Миронов е освободен. Още през идната седмица той стартира да написа писма до политически пандизчии в Беларус. Досега е разпратил над 2600 писма, което доброволецът от Гомел възприема като своя задача.

Но акцията му не минава безпроблемно: измежду като преди към месец  се появява на улицата с тениска с надпис „ Пишете писма “, на Миронов му е формиран акт за административно нарушаване, а откритите в жилището му неизпратени писма са прибавени към материалите по делото против него като доказателство за политическа активност.

Посещения от полицията

Иля Миронов

Иля Миронов е уверен, че силовите органи целеустремено се пробват да сплашат всички, които пишат писма на политически пандизчии. Той схванал това, когато през лятото бил посетен у дома от служител на реда, който го разпитвал за какво написа писма.  Служителят на реда обаче не могъл да отговори на контравъпроса на Миронов какво неправилно има в това. „ Такива визити има и при други доброволци “, показва Миронов. Самият той знае за няколко такива случая в Гомел, само че това се случва евентуално и на доста други места, уверен е той.
Редакцията предлага
Заради рекордния брой изпратени от него писма Иля Миронов се е трансформирал в известна персона в Беларус. Но всичко при него стартира инцидентно: откакто през декември предходната година активистката, която до тогава се е занимавала с тази активност, е била принудена да напусне Беларус поради, Миронов взема решение да продължи нейното дело.

Тогава му хрумва концепцията да брои изпращаните писма. По това време той към този момент е имал пет акта за административно нарушаване и 31 дни арест. Но същински притегля вниманието на управляващите откакто в обществените мрежи приканва хората да се причислят към самодейността. На 16 февруари в цялата страна са обискирани пространства, употребявани от правозащитници. В същия ден служители на реда идват и при Миронов. Това се повтаря на 8 юли, когато са обискирани всеобщо жилища на публицисти, а Иля Миронов е арестуван по отношение на наказателно дело по член 289 от Наказателния кодекс за терористична активност. След като е разпитан от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е настанен в следствения арест в Гомел, откъдето след 8 дни най-неочаквано е освободен.

Заплаха за режима? 

По всичко проличава, че управляващите в Беларус възприемат писането на такива писма като опасност, споделя за Дъждовни води активистката от правозащитната организация MAYDAY Татяна Живица. Нейното жилище също е било обискирано от чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които са иззели оттова компютър и телефон, а самата Живица е била разпитвана. Накрая тя се оказва с повдигнато обвиняване за терористична активност. Използвайки цялата налична информация за нея, в това число и това в коя детска градина върви 4-годишният ѝ наследник, от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се пробвали да я вербуват.

Политактивистката Татяна Живица

За да се отърве от този призрачен сън, Живица се съгласила на всичко. Но по-късно се разкрила опция да напусне Беларус и в този момент от чужбина провежда писането и изпращането на писма на взаимност до политически пандизчии в родината ѝ.

Безгранична взаимност с политзатворниците

Подобни произшествия с деятели има също и в Минск, споделя Яна Гончарова от самодейността „ Писма в  кутия “. На 8 юли е бил арестуван от хора на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и админът на Фейсук-групата „ Писма на взаимност с Беларус “ Сергей Борисов. Наказан е с 5 дни арест за непокорство, тъй като дълго време отказвал да отвори вратата на полицията.

От декември 2020 година насам са изпратени към 11 500 писма до белоруските следствени арести и затвори посредством самодейността „ Писма в кутията “, която към този момент работи освен в Беларус, показва Гончарова. В интернет на адрес https://vkletochku.org/ всеки може да напише картичка, която деятелите по-късно разпечатват, слагат в плик с пощенска марка и изпращат на съответния адрес.

Изключително значимо е самодейността да продължи, уверена е Яна Гончарова. Това си проличава и по позитивните мнения. Вече има случаи, когато пощенски чиновници, вместо да връщат по-тежките писма, сами доплащат по-високата цена за пощенска марка и писмата отпътуват. В други случаи доброволци намират в пощенските си кутии благодарствени послания, споделя активистката на „ Писма в кутията “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР