И момчетата да се ваксинират срещу папилома вирус. Всеки ден

...
И момчетата да се ваксинират срещу папилома вирус. Всеки ден
Коментари Харесай

И момчетата да се ваксинират срещу папилома вирус


И момчетата да се имунизират против папилома вирус. Всеки ден една българка губи живота си поради рак на шийката на матката.
И момчетата могат да се имунизират против човешкия папиломен вирус (HPV). Към момента у нас имунизацията се ползва гратис при девойките от 10 и 13 години по Национална стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка.
HPV обаче не визира единствено дамите. При мощния пол той се свързва с над 90% от раковите формирания в региона на ануса, повече от 70% от случаите на орофарингеален рак и до 48% от раковите формирания на пениса.

Много страни с високи приходи минават към еднакъв достъп до HPV имунизация за другите полове. Само 20 от 80 страни с ниски приходи и с ниски междинни приходи са въвели HPV имунизации на национално равнище. Към март 2022 година 60% от страните членки на СЗО са въвели имунизацията против HPV в своя народен имунизационен календар. По-голямата част от тях са страни с високи приходи и приходи над междинните (114 от 145 страни – 78,6%).

Ракът на шийката на матката пък е четвъртото най-често срещано онкологично заболяване при дамите в международен мащаб. Всеки ден той лишава по един човешки живот в нашата страна. Огромната част от тях може да бъдат избавени посредством слагане на профилактична ваксина против човешкия папиломен вирус (HPV) – главният извършител на рака на шийката на матката.

Деветвалентната ваксина е позволена за приложимост при дами и мъже на възраст от 9 до 45 години. Прилага се в скица с две дози при деца и юноши на възраст от 9 до 15 години и в три дози на лица на 15 и повече години.

Познати са над 200 подтипа HPV. Така наречените високорискови подтипове имат висок капацитет да провокират освен рак на шийката на матката, само че и ракови формирания на задната част на гърлото (т. нар. орофарингеален рак, който може да включва основата на езика и сливиците), вулвата, вагината, пениса, ануса.

В основата на 70% от раковите болести на шийката на матката стои зараза с HPV-18 или HPV-16. Нискорисковите HPV подтипове са виновни за над 90% от всички случаи на генитални брадавици. Предизвиканите от HPV и имунния отговор против него промени в лигавицата на маточната шийка може да благоприятстват инфекцията с други полово излъчени сътрудници, в това число ХИВ.

Смята се, че над 70% от полово дейните дами и мъже ще бъдат инфектирани в даден миг от живота си най-малко с един вид HPV. Най-често първото заразяване се случва скоро след започване на половата интензивност. До 2 години след инфекцията в 90% от случаите вирусът бива изчистен от организма.

Тъй като имунитетът против HPV не е постоянен, след това може да настъпи нова зараза. В дребна част от инфектираните хора инфекцията остава трайна и може да прогресира до развиване на злокачествено образувание.

Работата върху основаването на профилактична ваксина против HPV стартира през 80-те години на предишния век. Първите ваксини против HPV (двувалентна и четиривалентна, осигуряващи отбрана против 2 и 4 подтипа на вируса съответно), са лицензирани през 2006 и 2007 година През 2014 година навлезе деветвалентната ваксина против този вирус.

Тя обезпечава отбрана против 7 онкогенни (причиняващи рак) вида HPV и два вида нискорискови HPV, виновни за появяването на множеството генитални брадавици. В идеалния случай имунизацията против HPV би трябвало да се сложи преди евентуална среща с вируса при полов контакт.

До момента имунизацията против HPV e приложена при милиони хора в целия свят и успеваемостта и сигурността й са отвън всяко подозрение. Според обява в списание The Lancet от юли 2016 година в интервала юни 2006 година до октомври 2014 година общо 47 милиона дами са получили цялостния курс на имунизацията. A 59 милиона дами са приели най-малко една доза.

Ваксината против HPV не съдържа цялостен вирус, а единствено един от неговите повърхностни белтъци. Ето за какво тя не може да провокира заболяване, само че води до създаване на благонадежден имунен отговор.

Kоличеството на обезвреждащите вируса антитела е от 10 до 10 000 пъти по-високо, в сравнение с по време на естествена зараза. Реакции на мястото на инжектиране като болежка, отичане и зачервяване са най-често съобщаваните нежелани реакции след слагането й.

Швеция е една от първите страни, въвели четиривалентната HPV ваксина на национално равнище през 2009 година През 2020 година, здравните управляващи в страната оповестиха за 88% понижение на случаите на рак на шийката на матката при дами, които са били имунизирани преди 17-годишна възраст. И 53% намаление на случаите при дами, имунизирани на възраст сред 17 и 30 години.

Двувалентната ваксина е въведена в Англия през 2008 година Представени през 2021 година данни демонстрират 87%, 62% и 34% съкращаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка при дами, имунизирани надлежно на възраст от 12 до 13 години, от 14 до 16 години и от 16 до 18 години.

През 2020 година СЗО разгласява тактика за битка с рака на шийката на матката, която планува 90% от девойките до 15 години да са изцяло ваксинирани; 70% от дамите до 35-годишна възраст да са минали през профилактичен обзор с високоефективен тест и проучването да се повтори, когато навършат 45 години.

90% от дамите със заболяване на шийката на матката да стартират лекуване. Глобалното покритие на HPV имунизацията с две дози при дами е било 12% през 2020 година Предизвикателство пред разпространяването й са някои ограничавания в доставките, както и пандемията от COVID-19, която също забави процеса на имунизиране.

През 2020 година Световна здравна организация разгласява тактика за битка с рака на шийката на матката. Той планува 90% от девойките до 15 години да са изцяло имунизирани, 70% от дамите до 35 годишна възраст да са минали през профилактичен обзор с високоефективен тест и проучването да се повтори, когато навършат 45 години, а 90% от дамите със заболяване на шийката на матката да стартират лекуване.

Глобалното покритие на HPV имунизацията с две дози при дами е било 12% през 2020 година Предизвикателство пред разпространяването й са някои ограничавания в доставките, както и пандемията от COVID-19, която също забави процеса на имунизиране.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР