И месеци след като са прекарали инфекцията с коронавирус, много

...
И месеци след като са прекарали инфекцията с коронавирус, много
Коментари Харесай

Загубих 18 месеца от живота си: Как се живее с пост-Ковид синдром


И месеци откакто са прекарали инфекцията с ковид, доста хора си остават тежко заболели. Страдат от зной, изнемощялост, проблеми с паметта или сърцето. Мнозина от тях обаче се сблъскват с огромно съмнение.

“Трябва да проявявате повече самообладание! ” - през последните 18 месеца Марта Есперти постоянно чува това изречение от лекарите. Но тя към този момент не желае да чака. Повече от година откакто се разболяла от ковид, Есперти продължава да има температура, да се усеща отпаднала и да страда от тахикардия, проблеми с паметта и намалени равнища на О2 в кръвта. Младата жена, която до неотдавна е спортувала и е пътувала, към този момент се задъхва даже и когато готви.

Диагнозата е пост-Ковид синдром

След като се среща с безчет експерти както във Франция, по този начин и в родната ѝ Италия, на Есперти най-сетне е сложена диагнозата пост-Ковид синдром. Изследванията демонстрират, че сърцето и белите ѝ дробове са тежко повредени. „ Ядосана съм. Една година не ме взимаха на съществено. Ако някой ме беше изслушал, евентуално в този момент щеше да е друго “. споделя тя пред Дъждовни води.
Редакцията предлага
Есперти е една от милионите, които седмици и даже месеци след прекараната зараза с ковид не престават да страдат от последствията. Сред признаците са.

Според проучване на „ Импириъл колидж “, към 15 % от пациентите с Ковид-19 не престават да страдат от разнообразни признаци 12 седмици след инфекцията. Жените и възрастните хора са наранени по-често, само че пост-Ковид синдром се следи и при мъже и деца. Учените към момента не могат да открият аргументите, които провокират това положение.

“Гледат на нас като на хипохондрици ”

Александра Фарингтън боледувала от Ковид през март 2020 година. И в този момент тя продължава да изпитва болки в гърдите и да страда от задъхване и отмалялост. А близките не престават да ѝ споделят, че единствено си фантазира. Специалистите в началото се опитвали да ѝ оказват помощ, само че не съумели да слагат диагноза. Един кардиолог даже ѝ споделил да не се връща повече в отделението му. „ Понякога имам възприятието, че съм по-добре осведомена по тематиката от самите лекари “, споделя Фарингтън.

Тифани Макгинис среща сходни проблеми в болничното заведение на британския град Хейстингс. Симптомите ѝ изчезват чак след 14 месеца. „ Повечето лекари гледаха на нас като на истерични хипохондрици “, споделя Макгинис.

Имуноложката от Йейл Акико Ивасаки изследва аргументите за пост-Ковид синдрома. Някои признаци, измежду които умората и проблемите с концентрацията, се установяват и след други болести. „ Дълго време тези признаци не бяха одобрявани на съществено “, споделя Ивасаки. „ Те съвсем не се изследват, макар че основават съществени проблеми “.

Проблемите на пациентите са разнообразни - от неврологични до кардиологични. Това обърква лекарите. „, някои експерти не знаят по какъв начин да подходят “, изяснява експертката.

Пациентите се сблъскват с недоумение и измежду околните си

Някои страни влагат милиарди в изследванията на тематиката. Здравните институти на Съединени американски щати получиха над 1 милиард $ финансиране, с цел да изследват пост-Ковид синдрома. Англия също даде близо 20 милиона паунда за задачата. Не всички пациенти с пост-Ковид синдром обаче имат достъп до здравно обслужване.

Ейми Пеликано от Синсинати продължава да страда от кашлица, тахикардия и проблеми с паметта. Много от околните ѝ не схващат положението ѝ. „ Чувствам се зле физически и още по-зле прочувствено. Защото с изключение на брачна половинка ми, фамилията ми не ме поддържа “, споделя тя.

Много от пациентите, прекарали Ковид-19, имат потребност от специфична рехабилитация

Яс от Лондон също до неотдавна не е срещала поддръжката на фамилията си. Сега тя се придвижва с патерици или в инвалидна количка, тъй като няма никакви сили. Първоначалното роднините ѝ мислели, че преувеличава. Сега обаче ѝ оказват помощ. „ Първоначално бях доста обезверена, тъй като давах всичко от себе си, само че имах чувството, че не е задоволително. Откакто и близките ми имат вяра, психическото ми положение се усъвършенства “, споделя Яс.

Държавата би трябвало да прави повече

Много пациенти с пост-Ковид синдром търсят помощ в онлайн конгреси и групи. Хиляди хора обменят опит и информация за вероятните лечения. При пациентите, които не срещат поддръжка от околните си и от лекари, това си остава единствената опция.

Марта Есперти се застъпва за тези хора в Италия. Тя е основала „ Long-COVID-Italia “ - група от пациенти, специалисти и лекари, които се пробват да насочат публичното внимание към тематиката. Защото до момента в който здравните управляващи не приоритизират тематиката пост-Ковид синдром, доста хора ще не престават да влагат време, пари и сила, с цел да им бъде повярвано. „ Държавата би трябвало да даде благоприятни условия за медицински грижи, за рехабилитация и финансова поддръжка “, споделя тя. „ Загубих 18 месеца от живота си “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР