И към този час изборният резултат в САЩ остава неясен

...
И към този час изборният резултат в САЩ остава неясен
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: какво знаем до този час |

И към този час изборният резултат в Съединени американски щати остава неразбираем и няма отговор кой ще е 46-ият президент. В ранните часове на днешния ден международните медии рапортуват за стопяване на резултата на Тръмп в интерес на демократа Джо Байдън. Повече резултати в някои от противоречивите щати се чакат по-късно денем. Твърде евентуално е обаче и през днешния ден да не узнаем спечелилия в изборите.
Сигурните електорални гласове все още са 243 (Байдън) на 214 (Тръмп) . Преброени са гласовете в 43 от 50 щата . За победа са нужни най-малко 270 електорални гласа от общо 538. Финални резултати към този час не са оповестили щатите: Невада, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина, Аризона. Много медии оповестиха, че Байдън побеждата в Уисконсин и Мичиган . Разликата в гласовете сред него и Тръмп в двата щата обаче е под 2% - колкото са непреброените бютетини. Затова този извод не може да се направи изрично. Байдън стопява преднината на Тръмп в Джорджия и Аризона . Тръмп пък го настига в Пенсилвания.
Щатите, които ще решат изборите:

Аризона: носи 11 електорални гласа

Байдън води на Тръмп с 50,5% на 48,1%. Предброени са към 86% от гласовете. За да завоюва щата, Тръмп би трябвало да вземе към 2/3 от непреброените. Ключов е окръг Марикопа - най-населеният в щата, там се намира и столицата Финикс. Избирателната комисия там разгласи, че ще заяви обновени данни в четвъртък вечерта локално време.

Джорджия : носи 16 електорални гласа

Тръмп води с 49,6% пред Байдън (49,1%). Преброени са към 95% от гласовете.

Много от непреброените са от покрайнини на Атланта и други гъсто обитаеми региони. За да завоюва щата, Джо Байдън би трябвало да получи към 60 на 100 от непреброените. Очаква се преброяването в Джорджия да продължи и в четвъртък.

Невада: 6 електорални гласа

Тук Байдън води на Тръмп с 49,3% на 48,7%. Преброени са 86% от гласовете. Преднината на демократа е под 8000 гласа. Преброени са всички пуснати в деня на изборите бюлетини, остават късно изпратените по пощата, които всекидневно са в интерес на демократите. Властите в щата оповестиха, че резултатите ще бъдат оповестени към обед локално време в четвъртък.

Северна Каролина: 15 електорални гласа

Дотук - 50,1% за Байдън и 48,7% за Тръмп. 95% преброени вотове.

За да излезе победител, Байдън би трябвало да вземе 2/3 от непреброените бюлетини. В щата се позволява броене на към момента непристигнали по пощата бюлетини, с пощенско клеймо до деня на вота. Те ще бъдат одобрявани до 12 ноември.

Пенсилвания: 20 електорални гласа

Тръмп води с 50,7% пред Байдън (48,1%). Преброени са 89% от бюлетините.

Непреброените са главно в окръзи, в които забележителна преднина има претендентът на декомратите, включително Филаделфия - най-населеният окръг в щата, и Алегени (включва Питсбърг). Но остават и доста непреброени вотове в по-малки окръзи, които клонят към републиканците.

Байдън би трябвало да завоюва 2/3 от оставащите гласове, с цел да победи в целия щат. Очаква се по-голямата част от бюлетините да бъдат преброени до петък.

Мичиган: 16 електорални гласа

В сряда Джо Байдън бе разгласен за победител и това е съвсем несъмнено, само че не публично доказано. Резултатът е 50,4% (Байдън) на 48% (Тръмп). Преброени са над 98% от гласовете.

Уисконсин: 10 електорални гласа

Байдън бе разгласен за победител с 49,4% против 48,8% за Тръмп. Разликата сред тях е 0,6% при преброени над 98% от бюлетините.

Законът в щата Уисконсин разрешава наново броене, когато разликата сред двамата съперници е под 1%, а щабът на Тръмп разгласи, че ще изиска такова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР