И както повелява традицията, на Бъдни вечер се приготвя постна

...
И както повелява традицията, на Бъдни вечер се приготвя постна
Коментари Харесай

Постна питка без сода за Бъдни вечер

И както повелява традицията, на Бъдни вечер се подготвя постна питка, чупи се и се раздава на всички за здраве

Необходими Продукти

● брашно - 650 г
● вода - 350 мл топла
● бакпулвер - 15 г /едно пакетче/
● лимонен сок - 1 с.л.
● олио - 3 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

В тава се пресява брашното и се оформя като кладенче. В него се налива затоплена водата. Добавя се олиото, по една лъжичка сол и захар, а най-после и бакпулверът, угасен с лимонен сок. Замесва се меко тесто, покрива се с забрадка и се оставя да си почине за 20-на минути.

Тестото се разделя на две елементи и се оформят на топки. Едната част се разточва доста леко, единствено едвам се получи дебела кръгла питка, която се нарязва на 8 триъгълни части. Всяко се прегъва, след което се подреждат в кръг до стената на дребна тавичка /може в тортена форма/, намазана с масло и поръсена с брашно.

Другата половина от тестото също леко се притиска с точилка, да стане дребна питка и тя се слага в средата на тавичката. Под питката се поставя паричка, завита в листче от алуминиево фолио. Отгоре може да се направи някаква декорация по желание.

За тази цел аз размесих една супена лъжица брашно с доста малко вода, която прибавях последователно, едвам се получи малко топче тесто. От това меко бяло тесто се откъсва по мъничко и се претрива в длани, по този начин, че да се получат конци.

Потапя се четка за изобразяване в чашка с малко вода и леко се намокря тази постна питка там, където ще се сложи картинката. Очертава се мокра линия, а върху нея се залепват шнурчетата от тесто. Опитах се да изобразя Девата-Майка с Младенеца на тази питка за Бъдни вечер.

Слага се във фурната и тогава се включва на 180 градуса.

Изпича се за 30 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР