И както мъдро го е казал народът - не просто

...
И както мъдро го е казал народът - не просто
Коментари Харесай

Оригинална турска баклава слънце с орехи

И както умно го е споделил народът - не просто саралия, а слънце

Необходими Продукти

● кори за саралия - 1 пакет 400 г гюзел
● орехи - 2 в.ч. смлени
● масло - 250 г

За сиропа шербет


● вода - 3.5 в.ч.
● захар - 3 в.ч.
● сок от лимон - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Всички подготвяме този прекрасен десерт, само че аз желаех да напиша тънкостите на саралията по какъв начин би трябвало да става хрупкава и сладка. Баклавата не би трябвало да е мека или като каша - би трябвало да стане хрупкава сред пластовете и да е хубаво сиропирана. С доста опити мога да каже, че улучих идеалната рецепта до сущ като Турската саралия.

Първо, корите би трябвало да са доста тънки, по тази причина аз избрах за задачата марката гюзел. После разтапяме маслото в микроволнова, орехите ги смиламе и взимаме една тава да я намажем с масло хубаво, след това слагаме първия блат кора и я мажем с масло, след това слагаме втория блат и отново я мажем с масло и поръсваме една шепа орехи. После отново блат и масло, след това отново блат, масло и орехи и по този начин приключваме до края. Тоест орехи през един блат, само че масло на всеки блат - това е доста значимо, с цел да стане хрупкава.

Като сложим последния блат, режем като слънце, а гледайки фотографията, можете и Вие по този начин да режете, само че в случай че не можете - правете на кватратчета - значимо е усетът ѝ. Най-отгоре отново мажете с масло, единствено че откакто нарежете.

Слагаме тавата на авансово загрята фурна на 170 градуса, до момента в който се зачерви хубаво от горната страна - за 40 минути става с моята фурна. После оставяме да изстине хубаво и започваме със сиропа.

В тенджера слагаме захарта и водата и слагаме на котлона да заври на междинен огън. След като захарта се разтопи и стартира да кипи, слагаме лимоновия сок и чакаме да стане малко гъст сироп - към 15 - 18 минути /на газов котлон/ се получава мечтаната плътност.

Не доста парещ, само че топъл сироп заливаме върху изпечената саралия и НЕ покриваме с нищо. Така малко изчакваме да се изстуди и слагаме в ледник да стегне - за 2-3 часа е подготвена.

Вкусът на тази турска саралия слънце е необикновен - става сладка и хрупкава.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР