И има защо – Microsoft е основана през 1974 г.

...
И има защо – Microsoft е основана през 1974 г.
Коментари Харесай

Компанията, която промени историята, но потъна в стремежа си към контрол

И има за какво – Microsoft е учредена през 1974 година от Бил Гейтс и Пол Алън без начален капитал, а 10 години по-късно към този момент е мултимилионна корпорация позната в четири континента, и продължава да пораства.

Всички знаем, че с цел да бъде сполучливо едно бизнес начинание, с изключение на възторг и положителни хрумвания, е необходим и шанс – вярното решение да бъде взето в верния миг.

Истинският огромен пробив за Microsoft идва през 1981 година Краят на 70-те и началото на 80-те бележат навлизането на персоналния компютър. Хардуерният колос IBM (основан през 1911 г.) застава отпред на тази нова вълна. Най-големият производител за жалост има един огромен минус – няма опцията да сътвори операционна система, която да поддържа компютрите му. Позициите на IBM за застрашени от относително по-малката компания Apple (основана 1976 г.), чийто личен компютър Apple II се радва на особена известност в бизнеса и образованието.

За да не пропуснат тази златна опция, двамата се съгласяват да изпълнят поръчката за основаване на операционна система, макар че към тогавашния миг нямат тази опция.
Пол Алън има прикрит коз в ръката си. Той се свързва с Тим Патерсън от Seattle Computer Products, които има създаден по този начин нужния на IBM артикул, така наречен Q-DOS (Quick and Dirty Operating System). Microsoft закупува Q-DOS от Патерсън за 50 000 $. На 12 август 1981 година IBM показва IBM PC – личен компютър на цена 2 880 $, с по-добри характерности от Apple II и операционна система PC-DOS, предоставена от Microsoft.

Мнозина специалисти са на мнение, че съглашението сред IBM и Microsoft е договорката на века. Според някои източници сумата посочена в контракта сред двете компании е 50 000 $ – тъкмо толкоз колкото Гейтс и Алън дават за придобиването на Q-DOS. Едно е несъмнено обаче, IBM позволява една решителна неточност.

Грешка, която проправя пътя на Microsoft, а точно, че не изисква от Гейтс и Алън изключителни права за софтуерния артикул. Съсвсем скоро MS-DOS се купува по целия свят от хардуерни компании, като Fujitsu, Hitachi, Dell и Compaq.

През 1984 година Бийл Гейтс работи с Apple по тяхната графична операционна система. Година по-късно се появява Windows 1.0. С напредването на технологията, непрекъснатата работа на инженерите на Microsoft и построения от MS-DOS принцип, Windows и спомагателните стратегии на Microsoft бързо набират известност. Тази предвидливост обезпечава лидерска позиция на компанията в областта на софтуерните артикули.

През 2007 година Apple показва първия iPhone. Въпреки че, това не е първият смарт-телефон, iPhone разрушава парадигмата построена от компании като BlackBerry, Casio, Compaq, HP, Toshiba и други До този миг джобните компютри имат млаки екрани, защото остатъка от устройството е заето от QWERTY клавиатура, която затруднява оперирането, а софтуерът е сложен за навигиране.

Apple вкарва пълноразмерния екран и операционната система iOS, която е в пъти по-удобна за прилагане от тази на конкуренцията. По това време даже Гугъл възнамеряват стартирането на смарт-устройство, само че след появяването на iPhone стартират работа на ново. Едва през септември 2008 година, Гугъл демонстрира първото устройство с Android, което да бъде съответна конкуренция на Apple.

Новият артикул на Гугъл бързо се радва на известност измежду потребителите. За съпоставяне цената на Apple iPhone с iOS e 599 $, а HTC Dream с Android е 179 $. Производителите на телефони също харесват Гугъл. Разликата във философията на двете компании е следната: Apple работи единствено с iOS и не дава операционната си система, до момента в който Гугъл с Android се пробва да бъде другар с всички. Двете компании занапред набират сили и се стремят за предимство в този сегмент.

От друга страна, Microsoft има опит с Windows Mobile от 1996 година Към интервала 2004-2006 година има пазарен дял от към 50% на програмен продукт за телефони с Windows Mobile с Zune. Цифрата на продадените устройства заслепяват управлението на компанията и не вижда, че средата към този момент е друга.

Едва през 2008 година Microsoft стартират работа, а през 2010 година демонстрира първото устройство с Windows Phone за огромен екран с тъчскрийн. Въпреки закъснението, софтуерната компания показва своя капацитет. Нещо повече – до момента в който iOS и Android се придържат към статичните икони, Windows Phone 7 работи с „ плочки “ които демонстрират информация в действително време. Критиците са задоволени, а в последна сметка продуктът на Microsoft е конкурентоспособен. Устройствата с Windows Phone са налични и са мощни машини за времето си.

Въпреки първичният триумф на новия програмен продукт, от Microsoft сами обричат продукта си на крах в самото начало. Компанията се пробва да се пребори с нещо доста по-голямо. Microsoft търси състезание с Apple в установяването на прецизен надзор над потребителското преживяване и хардуера, само че за разлика от Apple, Microsoft не създава лични устройства.

Този метод трансформира телефоните с Windows в един бутиков артикул. Уви, желанието за надзор над хардуера, към което Microsoft се стреми, усложнява връзките с производителите на хардуера. Докато работата с Гугъл е доста по-лесно и за това от ден на ден компании избират Android. Това слага Microsoft в доста неуместна позиция – има страховит артикул, който никой не желае.

По щастливо стичане на събитията за нов изпълнителен шеф на Nokia е определен Стивън Елоп, който е някогашен шеф в Microsoft. Елоп си слага за цел да възвърне предходните равнища на пазарен дял на шведския производител. Той взема решение да изостави операционната система Symbian на Nokia за сметка Windows Phone. През 2011 година се появява първият телефон Nokia с Windows. Това се случва след инвестиция на Microsoft в размер на няколко милиарда $. В подмяна Nokia изплаща такса лиценз, само че в действителност получава 250 милиона $ всяко четиримесечие, което усилва разноските на Microsoft. За останалите производители е ясно какво се случва и преустановяват връзки с компанията на Гейтс. В последна сметка, за какво им е нужно да финансират развойна активност, маркетинг и произвеждане, и да заплащат такси на Microsoft, когато Nokia получава всичко това.
На процедура софтуерният колос остава единствено с Nokia на пазара на смарт телефони, само че за жалост всичко се случва прекомерно късно и няма връщане обратно.

Пазарният дял на Android и iOS пораства с големи темпове. Поради това разработчиците на приложения нанасят още един удар на платформата Windows Phone. През първите 3 години Windows Phone App Store е на процедура празен, даже няма най-търсените приложения от потребителите като Instagram, YouTube, Фейсбук. Това е затвореният кръг в който Microsoft се озовава.

Междувременно, към 2013 година акциите на Nokia се срутват със 75%. Акционерите желаят отстраняването на Елоп и анулиране на контракта с Microsoft. В последна сметка това не се случва, защото през 2014 година Microsoft закупува Nokia за 7,2 милиарда $. И всичко това идва с уволнението на 8 000 чиновници от Nokia.

На 8 октомври 2017 година Джо Белфиоре (Вицепрезидент „ Устройства “) разгласи, че работата по Windows 10 Mobile е към края си заради липса на пазар и липса на интерес от страна на разработчиците на приложения. А през месец януари тази година бе оповестено, че поддръжката на смарт телефони с Windows ще завърши на 10 декември.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР