И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет
Коментари Харесай

Сарафов предлага прокурор от ВКП да поеме ръководството на Софийска районна прокуратура

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет за изпълняващ функционалностите административен началник на Софийска районна прокуратура (СРП) да бъде назначена Светлана Димитрова Митова – прокурор във Върховна прокуратура, която да заема длъжността до избора на титуляр. Това оповестяват от държавното обвиняване.

Предложението на основния прокурор е по отношение на подадените пред Висшия прокурорския съвет оставки на досегашното управление на СРП, в това число на четиримата заместител районни прокурори, които в своя декларация се разграничават от дейностите на административния началник на РП-София.

Софийска районна прокуратура е прокуратурата с най-голяма натовареност в страната. За да бъде обезпечено дейно управление на активността й до оповестяване на процедура за избор на административен началник и встъпването му в служба е належащо тя да бъде ръководена от прокурор с професионален опит и престиж, показва в предлагането си Борислав Сарафов.

Прокурор Митова има над 26 години юридически стаж, в който е минала през цялата подчиненост на прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в районна прокуратура, административен началник на районна прокуратура, прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 година Светлана Митова е прокурор във Върховна касационна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово осъществяване на служебните отговорности.

Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се постанова с оглед предприемането в незабавен порядък на ограничения за възстановяване на организацията на работата в СРП в подтекста на установените при инспекция, осъществена през втората половина на 2023 година, съществени пропуски в активността на досегашния административен началник, както и по отношение на изнесените в общественото пространство неприемливи практики, отразяващи се отрицателно върху прокурорите в РП-София. Именно това постанова за и.ф. административен началник да бъде определен прокурор от висшо равнище с потвърдена правна подготовка, професионални познания и умения, който на база дългогодишния си опит и качества да обезпечи нужната среда за ефикасна работа на СРП.

 

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР