И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител
Коментари Харесай

Сарафов поиска оставката на шефката на Софийската районна прокуратура заради убиеца от Лозен

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изиска оставката на административния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова поради пропуски в работата. Това излиза наяве от изказване на Сарафов във връзка двойното ликвидиране в село Лозен.

Ето и цялото изказване:

Само преди седмица, още веднъж по противен мотив, обвързван с тежки престъпни закононарушения, обърнах внимание, че прокурорите би трябвало да служат на жителите. Тогава разгласих нулева приемливост към всички прояви на експанзия и принуждение, които следва да срещнат незабавния отпор на проверяващите органи, които непоколебимо да ползват закона с цялата му суровост.

Нулевата приемливост обаче се отнася и до всички тези прокурори и изключително до административните ръководители, които позволяват формалистично и даже бездушно практикуване на своите пълномощия. Нещо, което може да има съществени отрицателни последствия.

Именно поради това с огромно отвращение одобрих докладваните ми от Софийската градска прокуратура условия по досъдебното произвеждане, водено за двойното ликвидиране край село Лозен, в хода на което е открито, че същото лице е причинител на още едно съзнателно ликвидиране, случило се през предходната година, досъдебното произвеждане за което е водено по чл.122 от Наказателен кодекс /за причиняване на гибел по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/.

В подтекста на гореизложеното и заради позволените явни пропуски в организацията на работата в СРП, в това число неглижиране и подценяване на следствието на гибелта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 година в резултат на умишлени насилствени дейности и грубите неточности, както при определяне на обстоятелствата, по този начин и при установяване на правната подготовка на незаконното действие, чакам оставката на административния началник на тази прокуратура – госпожа Невена Зартова. В противоположен случай ще се възползвам от законовите си пълномощия и ще отнеса случая до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в незабавен порядък следва да извършат инспекции по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на гибел, като при нужда и при съществуване на открит причинител да се уточняват деликатно повдигнатите обвинявания.

Ще бъда праволинеен към всеки административен началник и към всеки наблюдаващ прокурор, в случай че се откри безпричинно закъснение или непрофесионално отношение в следствие на закононарушенията против личността. Същевременно заявявам цялостната си поддръжка за всички сътрудници, които съзнателно, честно и професионално извършват своите служебни отговорности в интерес на справедливостта и гражданското общество.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР