И двата вида перилни препарати съдържат еднакви активни съставки, но

...
И двата вида перилни препарати съдържат еднакви активни съставки, но
Коментари Харесай

Насипен или течен прах за пране - ето кой е по-ефективен и какви грешки допускаме при използването им

И двата типа перилни препарати съдържат идентични дейни съставки, само че сред тях има някои разлики

Напоследък течният прахуляк за пране става все по-популярен и употребен.

Насипен или течен прахуляк за пране?
И двата типа перилни препарати съдържат идентични дейни съставки, само че сред тях има някои разлики, ето част от тях.

Насипен прахуляк за пране

- по-дълъг период на валидност
- по-евтин
- по-екологично опакован, нормално опаковката е от картон
- работи по-добре с твърда вода от другите перилни препарати
- към него може да се прибавят съставки, които са ефикасни против упорити петна от мастило, тиня и други

Съществува прахуляк за цветно пране без избелваща съставна част и повсеместен прахуляк с избелваща съставна част, който е съвършен, с цел да поддържа белите облекла в действителност бели, а прането чисто. Ако употребявате прахуляк без избелваща съставна част, когато перете цветното пране, ще получите наситни цветове дълго време. При честа приложимост или огромно количество, може да остане пласт върху облеклата ви.

Течен перилен препарат
- по-деликатен към облеклата
- сходно на течния сапун, течният препарат е по-удобен, тъй като се разтваря елементарно и не оставя следи по облеклата след изплакване
- елементарен е за приложимост и дозиране
- резервира по-дълго цветовете на облеклата
- не се наслагва по вътрешността на пералнята
- елементарно се почиства, в случай че по простъпка го разлеем отвън пералнята
- подобаващ е за екологично пране и може да се употребява за предварителна обработка на петна.

Какви груби неточности вършим при потребление на течен прахуляк за пране?

Макар прането с течен препарат наподобява елементарно, постоянно позволяваме някои неточности, които може да съсипят облеклата ни, ето главните от тях:

- Не четем напътствията за приложимост на опаковката Прането ни наподобява толкоз елементарна работа, че даже не се срещаме авансово с инструкциите за приложимост, написани на опаковката. Не използваме точната доза перилен препарат, предложена от производителя. Сипваме “на око ”. Трябва да съобразяваме количеството препарат с типа на тъканите, рекомендациите върху етикета, килограмите пране. Ако сипваме случайно количество, може да предозираме препарата, да получим доста пяна в пералнята, което води до мъчно изплакване. Част от препарата остава в тъканите и даже в самата пералня. Всичко това води до некачествено изпиране на облеклата и увреждане на самата пералня.
- Неправилно потребление на течен препарат при пране на ръка Често се постанова да изперем някои облекла по остарелия обичаен метод – на ръка в леген. Вероятността от неточности при потребление на течен перилен препарат тук се усилва. Освен изсипване на доста повече препарат, което вреди на тъканите и мъчно се изплаква, позволяваме и друга неточност – изливаме препарата във водата, в която към този момент сме сложили облеклата. Това не би трябвало да се позволява, тъй като доста от течните препарати са цветни, а изсипването им върху бели облекла в легена може да аргументи трайни петна. Освен това, по този метод препаратът не се разтваря отмерено във водата. Течният препарат първо би трябвало да се изсипе във водата, да се разбърка и тогава да се добави дрехата.
- Перем на висока температура Тъй като насипният прахуляк е по-популярен, сме привикнали да го използваме на по-високи градуси. При промяната на праха и потреблението на течен препарат, продължаваме да избираме стратегии с температура над 40 градуса. При течните перилни препарати не е нужна висока температура за разтваряне на препарата и е целесъобразно да се понижат градусите. Може да перем умерено и при стратегия на 30 градуса.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР