И до ден-днешен все още е мистерия кой подписа смъртната

...
И до ден-днешен все още е мистерия кой подписа смъртната
Коментари Харесай

19 години от знаково убийство

И до ден-днешен към момента е тайнственост кой подписа смъртната му присъда, написа " Телеграф ".

На 19 август 2003 година, към 11.30 часа на червен светофар на кръстовището на булевардите „ България “ и „ Гоце Делчев “ стопира сребристият „ Мерцедес S 600” с немски регистрационен номер BB FN 888 на предприемача - буквите не са инцидентни: BB идва от турската дума baba - татко, F е от Фатик, а N значи Найденов. Колата е карана от Румен Желязков-Жабока, а Фатик се вози на задната седалка. В задръстването до тях стопира „ Фолксваген Поло “, с който пътуват двама мъже с маски на лицата. Внезапно изкачат от него и откриват пукотевица с автомати „ Калашников “. Правят мерцедеса на сито и офейкват с фолксвагена за секунди.

Въпреки че е ранен, водачът - Жабока, съумява да откара в болница Фатик, само че прекомерно късно - шефът му е мъртъв. Самият водач оцелява след животоспасяваща интервенция. Той е единственият непосреден директен очевидец на убийството.

Наемници

2 години по-късно - на 15 април 2005 година, Жабока е открит с патрон в главата в брезнишкото село Душинки. В ръката си държи револвер „ Парабел “, а до него е открито предсмъртно писмо. Така истината за гибелта на Фатик е заровена дружно с водача му. Той е част от поредицата лица, свързани с убийството, които по тайнствен метод си отиват от този свят. Самото следствие върви тегаво още през цялото време.

Часове след разстрела край Суходол е открита опожарената кола на убийците. Огънят не е съумял да заличи изцяло следите и проверяващите откриват ДНК. Така са арестувани шестима от страховитата костинбродска тайфа за мокри поръчки, водена от Йосиф Йосифов - Йоско Безденския и приятелите му Асен Петров - Шаки, Данаил Георгиев - Джаки Ръчичката, брат му Стефан Георгиев, Ивайло Симеонов - Богьовеца и Борис Арсов - Борчо. Това е същата наказателна бригада, подсъдима и по-късно оправдана за първото похищение против откуп на предприемача Стефко Колев през 2001 година

От прокуратурата намират основен очевидец - Хрисим Хрисимов, който дава показания седмица след убийството, че точно това са наемниците. Хрисимов разкрива, че е обезпечил автомобила, от който е стреляно, както и че наел къща в Банкя, която е била щабквартира на убийците. Свидетелят споделя още, че знае и за други поръчкови убийства, отвличания и грабежи, осъществени от Йоско и бандата му. Хрисимов дори показва индивида, разстрелял персонално Фатик - Борис Арсов-Борчо.

Въпреки показанията обаче съдът освобождава групата, което провокира гневната реакция на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, трансформирала са в знакова - „ Ние ги хващаме, вие ги пускате “.

Подарък

Три месеца по-късно Борчо получава два патрона в главата като подарък за рождения си ден. Той е погубен точно на празника за навършването на 25 година Късно вечерта зарязва гостите си у дома след телефонно позвъняване и отива със своя “Фолксваген Голф” на среща покрай Боянската черква. Приятелите му настояват, че са го повикали да му дадат подарък доста близки хора, с които не бивало да ги виждат дружно.

10 месеца след него - на 31 август 2004 година, двама маскирани и въоръжени мъже нахлуват в букмейкърски пункт в столичния квартал „ Княжево “ и откриват пукотевица. Убит на място е Асен Петров - Шаки. Загива и служителят на реда Кирил Живков, който бил на мястото напълно инцидентно, с цел да пусне фиш. По-късно същия ден в близкия квартал „ Горна баня “ е намерено опожарено „ Ауди “, а вътре оръжията на убийците - 2 револвера “Хеклер и Кох” и един “Червена застава”.

За двойното ликвидиране е упрекнат хърватинът Иван Може и незнаен до момента съизвършител, само че съдът оправдава Може. След като излиза от ареста, чужденецът отива в заведение в Сливница и се среща с Йоско и Богьовеца. Последно е забелязан да се качва с тях в джип и изчезва безследно. Йоско и хората му са оправдани по обвиняването за отвличането на Може. Така и не се схваща за какво е била срещата им.

Очистени

Последно хората на Йоско бяха задържани през ноември 2013 година, когато бе оповестено, че Костинбродския, Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и Марян Атанасов са направили серия покушения, измежду които опитът за разстрел на Кирил Киров - Киро Японеца, отвличането на сина на Венцеслав Стефанов и разстрелът на притежателя на ресторант “Пчела” Николай Иванов. Показания пред арбитър дава още веднъж познатият предпазен очевидец Хрисим Хрисимов.

Другият предпазен очевидец е Красимир Гочев - Шмид. Той споделя в детайли по какъв начин след убийството на Фатик автоматът „ Калашников “ е изхвърлен в канализационна шахта. Разкрива, че групата с изключение на калашници употребява и „ Узи “. Преди набези упражняват и прострелват оръжията си в региона на костинбродското село Градец.

През март 2014 година обаче след дълго правосъдно съвещание Специализираният углавен съд освобождава от ареста Йоско. Апелативните магистрати седмица по-късно постановиха задържане, само че към този момент бе прекомерно късно. Йоско потегли по пътя на дупнишките предприемачи Братя Галеви. Към момента Йоско бе екстрадиран у нас от Гърция, откакто дълго бе търсен с алена бюлетина от Интерпол.

След бягството му са очистени двама от главните очевидци. Красимир Гочев-Шмид е разстрелян с автомат „ Калашников “ на 20 май 2014 година в Своге, а Хрисим Хрисимов е погубен пред заведението си в столичния квартал „ Банишора “ през декември 2014 година Йоско и групата нямат повдигнати обвинявания за убийството на Фатик, което по този начин и не е разкрито.

Поръчители

За бизнеса му се носят митове. Някои настояват, че с помощта на вродения си търговски усет е спечелил парите си. Повечето обаче свързват активността му с тъмната страна - от присъединяване му в добре проведен интернационален канал за крадени коли до експорт на оръжия и пласмент на опиати. Фатик се употребява с голямо почитание измежду членовете на подземния свят. Доказателство е казусът, при който незнайни открадват автомобила на майка му, само че откакто схващат чий е, го изоставят на столичния бул. " Патриарх Евтимий " с записка: " Извинявай, Баба! ".

Сред имената на поръчителите на убийството на Фатик се спрягаше изгоненият от България по времето на Иван Костов Денис Тюркмен. Той е женен за сестрата на Фатик Мелтем Михришах Тюркмен. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Според осведомени с изгонването му от страната е била изпълнена поръчка на Константин Димитров - Косьо Самоковеца, който минавал за непосредствен с Костов. Целта била надзор над контрабандния канал през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево към Близкия изток и кавказките републики на Съюз на съветските социалистически републики.

Друга версия сочи, че отстраняването на Фатик е било мечтано от убития по-късно контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Трета пък се свързва с името на черногореца Будимир Куйович, за който се твърди, че е поел част от контрабандните канали след гибелта на Фатик. За разстрела дълго време бе обвинен и Евгени Стефанов-Женята, един от наследниците на починалия наркобос Поли Пантев. Близо 3 месеца след убийството на Фатик Женята е убит в главата на стълбите пред фитнеса на " Ситняково ".

Дължи прякора на татко си

" Човекът, който отваря ". Това значи прякорът Фатик, който Филип Найденов е наследил от татко си - сириеца Исмет Тюркмен Шабан. Той е апетитен за индивида, развил сивия пазар в България за дрогата каптагон. Предполага се, че е получил псевдонима си поради активността, която е правил като сътрудник на Държавна сигурност. Исмет Шабан е вербуван през 70-те години на предишния век и стартира да се занимава с контрабандните канали за импорт и експорт на артикули, опиати и оръжия.

Говори се, че поради принадлежността си към Държавна сигурност е организиран с къща в баровския столичен квартал " Бояна ". За малко време бащата съумява да построи постоянни връзки и да завоюва уважението на значими фигури от незаконния свят. След неговата гибел синът поема бизнеса му. Роденият като Фатик Исмет Шабан от почитание към бащата на Илия Павлов сменя името си през 1989 година на Филип Павлов Найденов.

Самият Павел Найденов споделяше приживе, че преди повече от 30 години е осиновил Фатик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР