И днес спасителната операция по издирването на Атанас Пенчев и

...
И днес спасителната операция по издирването на Атанас Пенчев и
Коментари Харесай

Приключи издирването на изчезналите баща и син в Стара планина

И през днешния ден избавителната интервенция по издирването на Атанас Пенчев и сина му Адриан, изгубени под връх Ботев, не даде резултат. Двата дрона на военните не съумяха да ги открият. Днес бе последният ден, в който планинските спасители търсиха бащата и 17-годишния му наследник Стара Загора. В търсенето се включиха и 15 военни от Карловската бригада. Двамата изчезнаха на 5 февруари.


В 16 часа същия ден е последният контакт с тях. В продължение на 4 дни планински спасители ги търсеха при ужасни метеорологични условия. Единствената диря от тях бе фенер за глава.

Невъзможно е човек да оцелее при такива условия в Балкана - смъртоносен мраз, мощен вятър и сняг над човешки пердах и открит терен, където няма къде да се скриеш, безапелационни са опитни планинари.

За страдание не бяха открити двамата туристи. Четиридневното им търсене не даде резултат, макар всички старания на спасители, доброволци и военни. С всеки минал ден естествено шансът за тяхното разкриване и изключително шансът за тяхното избавяне намаляваше. Днес бе изработен финален опит те да бъдат открити в дребен сектор в ниската част на планината, една от най-трудните задачи в четиридневното търсене. За жал, още веднъж без триумф. И както бе оповестено, акцията през днешния ден бе прекъсната.

 Ако и на следващия ден не открият изчезналите татко и наследник, приключват търсенето Ако и на следващия ден не открият изчезналите татко и наследник, приключват търсенето
До късно довечера заседава спешен щаб в Калофер, който реши избавителната интервенция по издирването на двамата туристи - татко и наследник от Стара Загора,...

Рискът от тук нататък е ненужен, увериха спасителите. Снегът се сляга от ден на ден, което го прави по-труднопроходим, река Тунджа е невъзможна за прекосяване в секторите на търсене, през вчерашния ден един от спасителите е попаднал във водите ѝ, само че бързо е изтеглен и не е потърпевш. Имало е и други обстановки на ръба, развалена техника и инвентар, Разбира се, всичко това е нищожно, съпоставено с човешките животи, които, уви, не бяха избавени.

През четирите дни близо 100 души се включиха в издирването, измежду тях - спасители, катерачи, алпинисти, скиори - всички непринудено взели участие в акцията. Военни се включиха в последния ден.

Времето през днешния ден беше на страната на спасителите. Благодарение на две верижни машини, прокопаващи от през вчерашния ден дълбокия сняг, те съумяха да доближат региона, набелязан за претършуване, към обедните часове. След вчерашното търсене с над 50 участници, през днешния ден групата беше надалеч по-малка поради заплахите, които крие теренът в коритото на река Тунджа. В акцията участваха най-опитните спасители, две подготвени кучета и техните инструктори.
Дамян Чолпанов - началник на избавителната интервенция: Днес беше последният ден, последната вяра, надявахме се, че кучетата ще стигнат до резултат, обаче в този терен и в тези условия просто беше невероятно.
15 военни от Шейсет и първа Стрямска механизирана бригада се включиха в издирването на двамата туристи след молба на Планинската избавителна работа към Министерството на защитата. Това даде опция маршрутът да бъде огледан и с боен дрон.
Бригаден военачалник Деян Дешков - пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада: Облитането е на две равнища, първо си пуска дронът по избрания от тях маршрут, в случай че нещо се забележи при разчитането на изображението, се пуска и дребен граждански дрон, който отглежда от близко сектора.
За първи път от 61-ва бригада поддържат избавителна интервенция с механически средства.

Бригаден военачалник Деян Дешков - пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада: Планината е планина, там където не мине човешки крайник и човешко око, не може да се каже сигурно, че е тествано. Техническите средства са в помощ, само че хората са решаващи.
Издирването е най-обсъжданата тематика от локалните хора през последните няколко дни. Вълко Дюлгеров познава добре маршрута до хижа Рай и връх Ботев, само че е безапелационен, че в такова време не би тръгнал натам.

Вълко Дюлгеров: Маркировката е добра. Има я от хижата до долу и до връх Ботев. Хубава е, но да се вижда. Да има видимост. Да не е снегонавяване. Защото със снегонавяването към този момент въобще - това, което помниш не е същото.
Бащата и синът, които са в неопределеност от 5-ти февруари не за първи път изкачват връх Ботев, само че този път не са били добре екипирани за метеорологичните условия в планината.

Близо 100 души участваха тези дни в акциите. Те до последно таяха вяра, че може да има благополучен излаз, тъй като сходни образци има в близкото минало. Преди към шест години още веднъж след четири дни неопределеност трима младежи бяха избавени в региона на село Тъжа.

Две години по-късно с благополучен край бе и избавителната интервенция, проведена за русенеца Тодор Владимиров. Тогава той самичък съумя да стигне до хижа „ Васил Левски ", където е бил сборният пункт на всички екипи.

За страдание огромен е броят и на трагичните развръзки на планинските избавителни интервенции. Затова спасителите още веднъж предизвестяват да бъдем виновни към себе си и да не потегляме към планината неинформирани и неподготвени.
 Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев
Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев. Вчера те са тръгнали да слизат от върха към местността Паниците над Калофер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР