И днес се радвахме на време по-топло от обичайното, което

...
И днес се радвахме на време по-топло от обичайното, което
Коментари Харесай

Времето през октомври: къс ръкав или зимно яке

И през днешния ден се радвахме на време по-топло от нормалното, което наподобява по-скоро на лято. Целият октомври беше извънредно топъл.

Какво тъкмо демонстрира статистиката и може ли с това да се обяснят някои от сериозните бедствия, на които ставаме очевидци?

Октомври освен беше топъл месец, а и по-топъл от миналогодишния. Октомври беше и доста изсъхнал месец. Данните на Националният институт по метеорология и хидрология демонстрират, че преваляванията отчетливо са под нормата. В композиция с по-топлото време - това е безспорна причина за увеличение на риска от пожари.

Ситуацията с температурите

Температурите в България този октомври са били са сред 1 и 2 градуса над нормата. 1 градус може да звучи малко, само че е съществено отклоняване.

За да си отговорим на въпроса дали това е наклонност, се обръщаме към данните от преди 10 години. Преди 10 години октомври е бил по-горещ и тук-там температурите са стигали близо 5 градуса над нормата. Тоест и по-горещи есенни месеци сме имали, само че наклонността за последните 10 години несъмнено приказва за това, че когато има отклоняване от нормата, то е в интерес на по-горещото време. Тоест смяната в климата е в посока нагоре.



Данните на станцията през днешния ден

Климатологът Симеон Матев твърди, че данните на автоматизирана станция, която предава онлайн и сега демонстрират близо 20 градуса, което е с към 3 градуса по-студено от през вчерашния ден по това време. И все пак Матев счита, че 20 градуса в средата на деня през ноември са необикновени температури. Според климатолога с към 6 градуса е по-топло от нормалното за това време на годината.

Приказката, че месеците, в които има буквата Р са студени е потвърдено погрешна. От години насам октомври е по-горещ от естественото.

" За последните 110 години междинната температура се е повишила с градус и 1/10. Звучи малко, само че в действителност това е пъклен доста ", сподели Матев.

Парно или пай ръкав

Встрани от статистиката за температурата, виждаме статистиката за отоплителния сезон. Миналата година по това време сме имали потребност от парно. През 2021 година още на 11 октомври отоплителният сезон е почнал. Колкото по-назад връщаме календара, виждаме, че отопление към тази дата в предходните 5 години към този момент е имало. За разлика от през днешния ден, когато на открито за предпочитане беше късият ръкав.

" От естествена позиция по-скоро това е отрицателно. Човек е адаптивно животно, той ще свикне с всичко. Но не по този начин е с природата. Тя се нагажда, само че с цел да се нагоди, би трябвало да минат 30-40 години ", счита климатологът.

Прогнозата за близкото бъдеще

" Това, че в този момент е толкоз топло, не значи, че в края на месеца няма да обуем зимните ботуши и зимните якета да облечем. Но това захлаждане няма да е това захлаждане, което да докара до зимни температури - в противен случай ", смята Симеон Матев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР