И днес основната тема беше дали служебните министри Кирил Петков

...
Коментари Харесай

К: България | Безплоден предпоследен ден на парламента; София получи 120 млн. лв. заем от ЕИБ

И през днешния ден главната тематика беше дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев ще вършат нова партия. Двамата, дружно с Бойко Рашков, обявиха, че не са получили към този момент покана за новия длъжностен кабинет. Утре евентуално ще е последният работен ден от живота на 46 парламент. Очакванията са на съвещанието протесните партии да се опитат да одобряват измененията в Закона за Бюрото за отбрана на очевидците, с което то да премине от основния прокурор към Министерството на правораздаването. Много е допустимо обаче това да не се случи, в случай че ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия провалят кворума на съвещанието поради очевидната им опозиция към тази смяна.Кои са водещите международни вести във вторник може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Осем парламентарни комисии заседаваха за последно в 46-ия парламент

Заседанието на най-интересната от тях - краткотрайната комисия по проблема " Росенец " бе провалено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а тази за закона " Магнитски " приключи без заключителен отчет. Третата забавна комисия - по проверката, установи известни проблеми на " Топлофикация- София ", да вземем за пример че дължи над 1 милиард лв. макар високата цена на парното в столицата.

Без заключителен отчет ще остане краткотрайната парламентарна Комисия по закона " Магнитски ", която е едвам при започване на работата си, само че на дебата през днешния ден са маркирани главните моменти, които би трябвало да залегнат в едно бъдещо законодателно решение, разяснява за " Капитал " ръководителят й Надежда Йорданова. Тя добави, че от събраните досега обстоятелства излиза наяве, че българските институции към момента гледат безрезервно на своите пропуски и на никое място не е била направена оценка за какво се е стигнало до обстановката с налагането на глобите. От данните на прокуратурата, показани в тази комисия, пък излиза, че от 14 формирани преписки във връзка на Делян Пеевски за проверявания интервал от 2001 година насам, по нито една не са установени данни за закононарушения и те са прекъснати. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи неодобряваха последното съвещание на анкетната комисия по проблема " Росенец ". То пропадна, защото депутатите и на трите партии не се явиха и нямаше кворум. Иначе на чуване в комисията бе поканен Ахмед Доган, който трябваше да обясни каква тъкмо е връзката му с парцела в парка. Той също не се яви. Преди седмица депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изясни пред bTV, че имението на брега в действителност било " база за водни спортове, която е благосъстоятелност на две търговски сдружения ", а почетният ръководител на Движение за права и свободи единствено си почива там. Последното съвещание на комисията по проверката, управлявана от Мая Манолова, бе отдадено на " Топлофикация - София ", като представителите на сдружението бяха засипани с рецензии, а столичният кмет Фандъкова не се яви. Манолова разгласи, че общинското сдружение е на процедура във банкрут и продължава да натрупа задължения, като единствено за полугодието те са 92 млн. лева, а общо към края на юни са малко над 1 милиарда лева Друга тематика бе газовата връзка с Гърция, към която се заформи финансов спор. Манолова упрекна Теодора Георгиева, изп. шеф от българска страна на компанията " Ай Си Джи Би ", която построява интерконектора, че е ощетила България с 22.5 млн. евро поради непотърсена наказателна клауза за забавянето на плана. Георгиева не бе на съвещанието, само че по-късно от компанията отвърнаха, че въпросната наказателна клауза е за 14.5 млн. евро, само че тя не можела да се желае, тъй като забавянето е по форсмажорни аргументи - пандемията от Covid-19.

София получи 120 млн. лева заем от Европейска инвестиционна банка за булеварди

Днес Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро, с който ще се финансират неизпълнени инфраструктурни планове. Това включва създаване на ринговия бул. " Тодор Каблешков ", на бул. " Копенхаген " до " Ал. Малинов ", бул. " Рожен " до околовръстното, на Източна дъга, както и за реорганизация на трамвайни трасета и други обекти. Заемът е със период от 20 години, а лихвата е под 0.5%.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР