И четирите общини в област Габрово ще отбележат Националния празник

...
И четирите общини в област Габрово ще отбележат Националния празник
Коментари Харесай

С богата програма в област Габрово ще бъде отбелязан 3 март

И четирите общини в област Габрово ще отбележат Националния празник – 3 март.

ВГаброво на 2 март от 18:00 часа, в зала „ Възраждане “, трио „ Тенорите “ и Симфониета – Враца ще показват „ Възрождение “ със специфичното присъединяване на артиста Емил Пеняшки.

Празничният 3 март ще стартира с панихида в памет на починалите за Свободата в храм „ Успение на Пресвета Богородица “ в 9:00 часа, на площад „ Възраждане “ от 9:30 часа ще бъде повдигнат националният ни байрак. Програмата продължава в подножието на връх Свети Никола и Паметника на Свободата. От 11:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци. От 9:00 ч. до 17:00 ч. в музей „ Дечкова къща “ Регионалният исторически музей в Габрово ще показа опълченска униформа и въоръжение от съхраняваното във фонда културно-историческо завещание.

Община Габрово е осигурила превоз за искащите да посетят тържествата. Автобусите потеглят от 8:30 часа от площад „ Възраждане “ и ще стигнат до лимита на прохода „ Шипка “.

Като част от самодейността на Регионален етнографски музей навън „ Етър “ от 1 до 5 март може да бъде забелязана пушката на Бенковски и Възванието за оповестяване на Априлското въстание. Оръжието на революционера и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата постройка в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за гости. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са показани Възванието за оповестяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски, преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание, допълват от музея.

Вобщина Севлиевопразничната стратегия на 3 март ще стартира с " Ден на отворените порти в Исторически музей " от 9:00 до 13:00 часа в Хаджистояновото учебно заведение. В 10:00 часа на площад " Свобода " ще е поклонението пред паметника на Свободата, с присъединяване на оркестър „ Севлиево “ и ученици на Професионална гимназия „ Марин Попов “. От 11:00 часа в Дом на културата " Мара Белчева " ще стартира празничен концерт на Фолклорен отбор „ Развитие “ при НЧ „ Развитие-1870 “, с вход свободен.

Вобщина Дряновоот 10:30 ще бъде отслужена Заупокойна молитва за починалите войни в храм „ Света Троица “. По-късно се провежда литературно-музикална стратегия с присъединяване на Фолклорен танцов клуб „ Дряновци “ при Народно читалище „ Развитие-1869 “, ученици на Средно учебно заведение „ Максим Райкович “, Професионална гимназия по стопанска система „ Рачо Стоянов “ и Регионален клуб „ Бачо Киро “, като ще бъдат поднесени цветя и венци при съветския монумент.

ВТрявнаще има шахматен шампионат на 2 март, а на празничната дата от 11:30 ч. на площад „ Капитан дядо Никола “ в Трявна с обред по издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна Денчо Минев и представители на Регионален клуб „ Капитан дядо Никола “ към Национално сдружение „ Традиция “. На място ще бъдат раздавани български знаменца, като тази година техният брой ще бъде 146, тематично привързан с годишнината от националния празник. Присъстващите поданици и посетители на града ще се насладят на патриотичните осъществявания на ученици от ОУ " Проф. Пенчо Н Райков " гр. Трявна, малчуганите от ОДЗ " Калина " - гр. Трявна и ученици на СУ " Петко Рачев Славейков " - град Трявна. Във Facebook страниците на локалната администрация и на кмета Денчо Минев, ще се излъчват патриотични видеорецитали, част от обичайния конкурс на Община Трявна „ България – майка на герои “. В двора на храм „ Св. Архангел Михаил ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на тревненските опълченци. Почит ще бъде отдадена още с поднасяне на цветя и поклонениепред паметника на Петър Генчев – тревненец, взел ефективно присъединяване в Априлското въстание и паметния мемориал „ Стена на храбростта “ в Трявна.

В кметство Плачковци в 10:00 часа ще бъде повдигнат националният байрак и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориален комплекс „ Стена на храбростта “ в град Плачковци. Празнично слово ще произнесе кметът Борислав Борисов, кметът на Трявна Денчо Минев и ръководителят на общински съвет – Трявна Златка Донева-Цанева. По-късно ще бъдат изпълнени патриотични стихове и песни от учениците на Основно учебно заведение „ Васил Левски “ гр. Плачковци. Програмата ще приключи с осъществяване на национални танци от децата от Детска школа по изкуства към Народно читалище „ Пробуда-1924 “.

/БТА/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР