И ако се чудите какво слагат на Великденската трапеза в

...
И ако се чудите какво слагат на Великденската трапеза в
Коментари Харесай

Моите божествените козунаци

И в случай че се чудите какво поставят на Великденската софра в Рая - поставят от моите божествените козунаци

Необходими Продукти

● яйца - 6 бр.
● захар - 320 г
● сол - 1/2 ч.л.
● масло - 100 г
● мехлем - 100 г
● олио - 50 мл
● прясно мляко - 250 мл
● лимони - 1 бр. огромен (само кората)
● есенция - 1 ампула ванилия
● брашно - 1 кг +1 дребна шепичка
● прясна квас - 42 г
● захар - навлажнена за поръсване

за намазване


● жълтъци - 1 бр.
● прясно мляко - 1 с.л.

захарен сироп


● вода
● захар - 1 към 1 с водата
● ядки - орехи, филирани бадеми (сурови)

Начин на подготвяне

Разтворете маята в част от затопленото млякото с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да шупне за 10-15 минути.

В купа пресейте брашното 2 пъти, с цел да влезе повече въздух в него, прибавете солта и разбъркайте – оформете кладенче. Разтопете захарта в останалото затоплено прясно мляко. Отделно, смесете яйцата, настърганата лимонова кора и ванилията, разбъркайте с тел – не миксер, по този начин яйцата резервират своя прелестен жълт цвят, не побеляват, като при бъркане с миксер. Отделно смесете всичката лой и я разтопете, не нагрявайте, а затоплете.

В кладенчето при брашното сипете първо яйчената примес, следва млечната примес, половината от топлата лой и най-после шупналата квас. Бъркайте с шпатула до момента в който е допустимо, а след това замесете меко тесто, тестото да е меко и еластично като възглавничката на ухото ви, не добавяйте безсистемно брашно.

Останалата лой се прибавя при месенето, намазнявате добре ръцете си и месете тестото, като натискате с длани към плота, разтягате и сгъвате тестото и по този начин до момента в който свърши мазнината. Поставете тестото в намазан с малко олио съд, завийте със стреч фолио и чиста забрадка.

На дъното на фурната поставете купа с гореща-вряла вода, от горната страна поставете скарата и поставете съда с тестото. Така престоява тестото във фурната 2 часа да втаса. Извадете втасалото тесто и го обезвъздушете, като настискате с пръсти да слегне - не премесвайте тестото. Късайте топчета, оформяйте фитили и слагайте козунаците в тави, постлани с хартия за печене.

Поставете тавите още веднъж във фурната с купа гореща вода изпод и оставете за 1 час още веднъж да втасат. Намажете ги с разрушените жълтък и прясно мляко и наредете ядките от горната страна, поставете тавите в студената фурна и включете на 150 градуса.

Печете по този начин за 15-20 минути, поставете алуминиево фолио върху тях, откакто добият златист цвят и увеличете фурната на 170 -180 градуса, печете още 20-25 минути до суха съчка, като в това време следите какво става под фолиото. Можете да го премахвате и поставяте още веднъж, до момента в който добият стремежи от вас цвят.

Готовите козунаци намажете със захарен сироп, подготвен от 1:1 захар и вода и поръсете с навлажнената захар (кристали), с цел да полепнат.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР