Хвърляме слънчев лъч и към един от най-новите празници в

...
Хвърляме слънчев лъч и към един от най-новите празници в
Коментари Харесай

"Истории зад датата": Защо отбелязваме "Джулай"?

Хвърляме безоблачен лъч и към един от най-новите празници в България, прочут още като празник на хипитата или Джулай.

Името му подсказва, че отбелязва изгрева на първи юли, само че подготовката стартира още със залеза на предходния ден.

Хората се събират на морския бряг, където цяла нощ чакат изгрева под звуците на китара, в добра компания, с доста забавление и пиво в ръка.

Символиката пък е директно обвързвана с песента на рок групата " Юрая Хийп ", носеща името July Morning, а тя пък въодушевена от романа на Дикенс - " Дейвид Копърфийлд ".

И още забавни обстоятелства: интродукцията към парчето, която се извършва на орган, се употребява вместо брачен марш в доста страни по света.

В България пък легендата споделя за боец, който бил цяла нощ на пост в казармата и си дал заричане, че в никакъв случай няма да посреща празника самичък. И по този начин - до първото отбелязване на вълнолома във Варна, когато се събрали десетина души с касетофони, китари, бира и положително въодушевление.

Езикът като жив организъм и една история на 100 години с основни герои: буквите и политиците.

В края на 19 в. избран кръг български езиковеди, стремящи се към " демократизация ", стартират курс към опростяване на правописа.

Основното искане е премахването на буквата " ят " от писмеността и замяната и с я или е, съгласно правоговорните правила.

От началото на 20 век въпросът с ѣ стартира мощно да се политизира и " левите " политици стартират да преглеждат буквата като знак на отчуждението на интелигенцията от масите и да упорстват за цялостното ѝ изхвърляне от писмеността.

На 1 юли 1921 година това е направено с правописната промяна на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в Правителството на Български земеделски народен съюз. Промяната е посрещната с отрицание и е призната като изкуствено обособяване на българския литературен език от македонските диалекти.

Точката е поставена през 1945 година, когато пристигналото след прелом държавно управление прави своя промяна, която изхвърля изрично двойното е от писмеността, а на нейно място вкарва в приложимост така наречен ятово предписание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР