Хвърковатият екземпляр е забелязан на територията на община Стамболово.Един екземпляр

...
Хвърковатият екземпляр е забелязан на територията на община Стамболово.Един екземпляр
Коментари Харесай

Рядка птица от изчезнал вид се появи у нас

Хвърковатият образец е видян на територията на община Стамболово.

Един образец от редкия вид птица стрепет, който се смята за липсващ като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасбище, попадащо на територията на община Стамболово, Хасковска област. Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния доктор Георги Георгиев, който е член на Българското дружество за отбрана на птиците (БДЗП). Мястото е посетено наново от екип на Българско дружество за защита на птиците и „ По-диви Родопи “ и наличието ѝ в региона е документирано още веднъж, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стрепетът, прочут още като малка дропла, е гнездил в региона на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували евентуално в Северна България до към 50-те години на предишния век. Сега обособени екземпляри се следят извънредно рядко, главно през зимните месеци. Произходът им е незнаен, само че се допуска, че са от популацията в Украйна.

Бихме желали да обърнем внимание на ловците, че кацнал стрепетът може да се сбърка от некомпетентен наблюдаващ с женски фазан. В полет се разграничава елементарно по бялата долна част на крилата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР