Хунтата в Нигер прекрати споразумение със САЩ, което позволяваше на

...
Хунтата в Нигер прекрати споразумение със САЩ, което позволяваше на
Коментари Харесай

Нигер прекрати военно споразумение със САЩ

Хунтата в Нигер приключи съглашение със Съединени американски щати, което позволяваше на боен и граждански личен състав от Министерството на защитата да оперират в Нигер. Това съобщи Ал-джазира.

Договорът позволяваше на американски военни да оперират в африканската страна, която играеше значима роля във военните интервенции на Съединени американски щати в района на Сахел. Освен това Нигер бе употребена и като военновъздушна база.

Решението бе оповестено откакто високопоставени американски чиновници, водени от помощник-държавния секретар по африканските въпроси Моли Фий и ръководителя на командването на Съединени американски щати в Африка военачалник Майкъл Лангли, посетиха Нигер, с цел да обсъдят демократичния преход.

Говорителят на хунтата полковник Амаду Абдраман съобщи, че американската делегация не е следвала дипломатическия протокол. По думите му Нигер не е бил осведомен за състава на делегацията, датата на нейното идване или дневния ред.

Нигер съжалява за желанието на американската делегация да откаже на суверенния нигерски народ правото да избира своите сътрудници и типове партньорства, способни в действителност да им оказват помощ в битката против тероризма, означи Ардраман.

Американската войска разполагаше с към 650 чиновници в Нигер. Американските военни ръководят огромна въздушна база в град Агадез в Нигер, на към 920 км от столицата Ниамей.

Американската делегация упрекна Нигер в съдействие с Иран и Русия и осъществяване на секрети покупко-продажби. Съединени американски щати разгласи подготвеност да предприеме дейности против Нигер, в случай че африканската страна не приключи връзките си с Иран и Русия.

Нигер се ръководи от военна хунта от юли 2023 година, когато след прелом бе свален президента на страната.

Подобно на прилежащите Мали и Буркина Фасо, Нигер също изгони френските и други европейски сили и се обърна към Русия за поддръжка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР