Хунтата на Нигер приема подкрепата на войски от двама съседи, засилвайки противопоставянето със Западноафриканския блок

...
Разбунтувалите се войници, които свалиха президента на Нигер, одобриха военна
Коментари Харесай

Разбунтувалите се войници, които свалиха президента на Нигер, одобриха военна подкрепа от своите съседи Мали и Буркина Фасо срещу всякакви атаки, точно когато регионалният блок настоя в петък за използването на сила, за да помогне за обръщане на преврата

От CHINEDU ASADU Associated Press, 25 август 2023 г., 10:26 Загуба на изборите.

Хунтата използва недоволството сред населението към бившия колониален владетел на Нигер, Франция. Освен това обвини правителството на Базум, че не е направило достатъчно, за да защити страната от ислямски екстремисти, и поиска помощ от руската наемническа група Вагнер.

В петък Нигер също се сблъска с нови санкции, когато U.S. Millennium Challenge Corporation - която е подписала 750 милиона долара програми за безвъзмездна помощ със страната от 2008 г. насам - спря операции, които се фокусираха върху подобряването на селското стопанство, грамотността на жените и пътищата в Нигер. Превратът е „противоречащ на принципите на демократичното управление“, каза американската агенция. доставката на електроенергия от Нигерия и затварянето на границите със съседите на страните.

Турей призна в петък, че тези санкции са довели до „сериозни социално-икономически кризи“ в Нигер, но каза, че санкциите са „в интерес на народа на Нигер“. ”

—-

Журналистът от Associated Press Баба Ахмед в Бамако, Мали допринесе за този доклад.< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР