Хунтата на Мианмар е екзекутирала четирима затворници - демократични активисти,

...
Хунтата на Мианмар е екзекутирала четирима затворници - демократични активисти,
Коментари Харесай

Хунтата в Мианмар екзекутира демократични активисти

Хунтата на Мианмар е екзекутирала четирима пандизчии - демократични деятели, в това число някогашен народен представител от партията на Аун Сан Су Чи (Национална лига на Демокрацията), оповестяват държавните медии. Това е първото използване на смъртно наказване в страната от десетилетия насам.

Четиримата мъже, в това число някогашният законодател Пхьо Зейа Тхоу и видният либерален деятел Кьо Мин Ю, прочут като Джими, бяха наказани на гибел през януари в закрити правосъдни процеси.

В понеделник следеният от хунтата вестник Глобъл ню лайт оф Мианмар заяви, че присъдите са изпълнени. Мъжете са упрекнати в скрит план за осъществяване на терористични дейности. Местните медии оповестиха, че фамилиите на мъжете са пристигнали в пандиза Инсеин в Янгон с искане да видят телата на своите близки.

Военната хунта на Мианмар завзе властта с прелом през февруари 2021 година, като смъкна от власт определеното държавно управление на Аун Сан Су Чи и от този момент стартира акция на брутално принуждение, с цел да потисне опозицията. Общо 14 847 души са били задържани след преврата, а 11 759 остават в ареста, съгласно Асоциацията за подкрепяне на политическите пандизчии в Бирма, която следи арестите и убийствата.

Според данните - 76 пандизчии са наказани на гибел след преврата, в това число две деца. Други 41 души са наказани на гибел задочно. Организация на обединените нации оповестява, че преди изтезанията в понеделник Мианмар не е изпълнявал смъртно наказване от повече от 30 години.

Четиримата мъже се опитваха да апелират, само че през юни присъдата им бе доказана. Съобщава се, че по време на обжалването им е бил отхвърлен достъп до юрист, което е в нарушаване на интернационалното право в региона на правата на индивида. Източник, непосредствен до фамилията на Кьов Мин Ю, споделя пред " Гардиън ", че са получили удостоверение от заместник-началника на пандиза Инсеин, че смъртната присъда е била изпълнена. Не е предоставена информация по кое време е осъществена изтезанието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР