Хуманитарни служители на ООН алармираха за хуманитарна криза в контролираната

...
Хуманитарни служители на ООН алармираха за хуманитарна криза в контролираната
Коментари Харесай

Интензивен обстрел разсели 70 000 души в Северозападна Сирия, предупреждават агенциите на ООН

Хуманитарни чиновници на Организация на обединените нации сигнализираха за филантропична рецесия в следената от бунтовниците Северозападна Сирия

От OMAR ALBAM Associated Press, 12 октомври 2023 година, 12:30 ч. Сирия, предупреждавайки, че интензивният обстрел от държавните сили е разселил съвсем 70 000 души през последните седмици.

Сирийското държавно управление, подкрепяни от Русия, удариха северозападната част на страната този месец, изключително след офанзива с дрон, ориентирана към гала по дипломирането на боен лицей в сърцето на следения от държавното управление град Хомс. Най-малко 89 офицери и цивилни бяха убити, което го прави една от най-смъртоносните офанзиви в нацията във военния град от години.

Хуманитарни организации и правозащитни организации оповестиха Сирийски и съветски удари удрят лечебни заведения, учебни заведения и друга цивилна инфраструктура, до момента в който Сирия претърпява 13-та година от спор, който умъртви половин милион души.

„ Ние сме в най-значимата ескалация на военните дейности от 2019 година насам “, сподели Дейвид Кардън, заместник-регионален филантропичен координатор на Организация на обединените нации за Сирия, след среща с разселени сирийци, живеещи във краткотрайни убежища. „ Това, което желаят на първо място, е да се върнат вкъщи в домовете си, само че тъкмо в този момент те не се усещат в сигурност да го създадат. “

По-голямата част от 4,5 милиона души, живеещи в провинциите Идлиб и северните провинции Алепо, разчитат на филантропична помощ, с цел да оцелеят и съвсем половината живеят в лагери за разселване. Северозападна Сирия се управлява от свързаната с Ал Кайда Хаят Тахрир ал Шам в провинция Идлиб и от подкрепяни от Турция групи в северната провинция Алепо.

Свиващи се бюджети за умората на донорите има филантропични организации, които се борят да отговорят на възходящите потребности в бедния анклав, подложен на ежедневни офанзиви.

Кардън и други чиновници на Организация на обединените нации обиколиха лагерите, където милиони сирийци остават. Той беше съпроводен от Оливър Смит, старши действен координатор към Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците UNHCR и Роза Крестани, началник на офиса на Световната здравна организация в Газиантеп, Турция.

Крестани сподели, че СЗО е получила 23 отчета за стачки, засегнали здравни заведения, до момента в който други затвориха, страхувайки се, че и те ще бъдат наранени.

„ Наистина се надявам, че услугите могат да се рестартират, и ние в действителност молим всички да не се насочват или да не обстрелват безсистемно цивилни, медицински заведения или коли за спешна помощ “, сподели Крестани пред Асошиейтед прес след посещаване в болница Шам покрай град Сармада.

___

Авторът на Associated Press Карим Чехайеб способства от Бейрут.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР