Художествената галерия в Силистра се нуждае от спешен ремонт. Части

...
Художествената галерия в Силистра се нуждае от спешен ремонт. Части
Коментари Харесай

Руши се галерията в Силистра

Художествената изложба в Силистра се нуждае от незабавен ремонт. Части от мазилката на 130-годишната постройка падат, покривът тече, има повредени картини. За реновиране на постройката са планувани един милион и половина лв.. Ремонтът обаче е комплициран и до момента компаниите реализатори се отказвали да го изпълнят.

Фасадата на Художествената изложба в Силистра се разрушава от години, а на тавана десетки пластмасови бутилки събират водата след всеки дъжд.

" Започна да пада декоративно-скулптурната декорация, свлякоха се кулите ", сподели Йордан Колев, шеф на Художествена изложба - Силистра.

Сградата се нуждае и от климатизация, с цел да бъдат съхранени над 1600 творби на изкуството.

" Зимно време в галерията е доста студено, прониква влага, рамките се измятат, картините се лющят ", съобщи Йордан Колев.

По трансграничен план са обезпечени средства за ремонт на постройката. Въпреки подписания контракт, определената компания реализатор се отхвърля поради комплицираната и фина работа.



" Необходим е много занаятчийски труд, който той не е съумял да планува и следва възлагането на втория определен реализатор ", сподели Мирослав Тодоров, зам.-кмет на община Силистра.

Той би трябвало да ремонтира покрива, да подмени дограмата да възвърне елементи от фасадата.

" Дейностите са заложени от проектантите, те са изготвили количествено-стойностната сметка, експерти, потвърдили се във времето. Те залагат най-вече на щадящи демонтажи, занаятчийски труд. Всеки един от детайлите е изследван и в частност покривът, който е главен акцент в ремонта на постройката ", съобщи Мирослав Тодоров.

Очаква се ремонтът да стартира в околните седмици и постройката, която повече от век пази духа на силистренци, още веднъж да покаже целия си искра.

Текст: Александър Леви
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР