Хубавото е това, че във френското предложение за пръв път

...
Хубавото е това, че във френското предложение за пръв път
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: Българските искания станаха видими за ЕС

Хубавото е това, че във френското предложение за пръв път публично се застъпват български претенции, това е позитивно и значи, че Европейски Съюз в лицето на Макрон прави оценка българските претенции по отношение на Северна Македония. Според моето пояснение българите са третирани като малцинство, което за нас е недопустимо. Ако ние влезем като малцинство това значи завършек на българските аспирации по отношение на Македония. Това сподели историкът проф. Христо Матанов в предаването " Денят стартира ".

" При всички случаи софтуерният период за смяна на северно-македонската конституция ще е зад френското председателство, тъй че в него няма да може да се реализира какъвто и да е компромис както някои споделят ", изясни проф. Матанов.



Българските претенции станаха забележими за Европейски Съюз, означи още той.

" За мен това е добър документ, виждаме съсредоточени напъните на една национална дипломация, само че и тази на Европейски Съюз да се реализира уравновесено решение, в което да се откри метод за българските претенции. Френското предложение на Европейски Съюз дава една добра рамка и дава отговор на съвсем всички претенции, които ние през тези две години искахме Скопие да извърши ", разяснява журналистът Николай Кръстев в студиото.

" Аз имам съмнения, че Северна Македония не желае да стартира договаряния незабавно, сякаш ги устройва да бъдат център на внимание и да ги поддържа Европейски Съюз и България да бъде изолирана, това е тяхна остаряла фантазия. Така че, двоумя се в тяхното предпочитание да влязат в Европейски Съюз ", добави проф. Матанов.

Николай Кръстева счита, че Северна Македония желае да върви напред и има потребност от Европейски Съюз.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР