Хрупкава коричка и емблематичният Средиземноморски привкусНеобходими Продукти● брашно - 400

...
Хрупкава коричка и емблематичният Средиземноморски привкусНеобходими Продукти● брашно - 400
Коментари Харесай

Чабата с маслини и сушени домати

Хрупкава коричка и емблематичният Средиземноморски привкус

Необходими Продукти

● брашно - 400 г + за щедро набрашняване на плота и поръсване
● вода - 300 мл леко затоплена
● сол - 1 с.л.
● квас - 25 година жива
● захар - 1 ч.л. (по желание)
● маслини - 6 - 8 бр. зелени, обезкостени
● сушени домати - към 40 г хидратирани
● босилек - 1 ч.л.
● зехтин - 2 с.л. + още за намазняване на ръцете

Начин на подготвяне

Пригответе кашичка от 100 г брашно, 100 мл от водата, маята и захарта. Оставете да шупне 5-7 минутки.

Препоръчително е да обработвате сместа за хляба с миксер с плъгини за тесто, защото тестото за този самун става мощно лепкаво и рядко заради многото течност.

Към първото шупнало тесто налейте останалата вода и брашното със солта, пресявайки. Включете миксера да бърка 2 минути на скорост, подобаваща за месене на тесто, след което го оставете да почине 10 минути. Повторете тази технология 3 пъти. (2 мин. месене, 10 мин. отмора.)

Оставете да втаса и удвои размера си и го изсипете на мощно набрашнен плот, изстъргвайки с шпатула стените на купата, защото казахме - става доста рядко.

Със щедро намазнени длани го сгънете, прихващайки краищата и сгъвайки към средата, сходно на плик. Следва отмора от 15 -20 минути и ново прегъване.

При последното, сред пластовете, разпределете от пастата от сушени домати. Тя се подготвя, като доматите се накълцат на ситно и се смесват с малко зехтин и босилек.

Подредете от горната страна маслинките, поръсете с брашно и прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене. Няма потребност да се стараете да придадете вярна форма, защото този самун е присъщ точно със своята неправилна форма или леко правоъгълна поради сгъването във форма на плик. Оставете да удвои още веднъж размера си.

Загрейте фурната до 250 градуса без вентилатор. На дъното й поставете огнеупорна купичка с вода, която да генерира пара.

Печете хляба 15 минути на тази температура, след което намалете на 160 градуса и включете вентилатора за още към 15 минути или до суха съчка и златиста коричка.

Охладете върху решетка преди да нарежете.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР