Хроничните болести, като например сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и заболявания

...
Хроничните болести, като например сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и заболявания
Коментари Харесай

Да преборим хроничните болести със здравословно хранене, ето как

Хроничните заболявания, като да вземем за пример сърдечно-съдови болести, диабет, рак и болести на дебелото черво, са едни от най-големите провокации за здравето на обществото в днешно време. Въпреки медицинския прогрес и новите технологии, броят на засегнатите от тези болести продължава да нараства.

Научните проучвания и доста доказателства демонстрират, че здравословното хранене може да играе основна роля в предотвратяването и ръководството на хроничните заболявания.

Здравословното хранене се основава на консумирането на разнородни и хранително богати артикули, в това число плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чисто месо, риба, ядки и семена. Тези храни са източници на значими хранителни субстанции като витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно деяние.

Един от главните способи, по които здравословното хранене оказва помощ в битката с хроничните заболявания, е посредством поддържането на здравословно тегло и управление на равнищата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане . Нездравословното хранене, богато на наситени мазнини, транс мазнини и добавена захар, е обвързвано с нараснал риск от струпване на непотребни килограми и развиване на болести. Съответно, здравословното хранене, което е богато на ненаситени мазнини и фибри, оказва помощ да се поддържа оптимално тегло и да се контролират равнищата на глюкоза и липиди в кръвта.

Освен това, здравословното хранене играе роля и в опазването на здравето на сърцето . Наситените мазнини, които се намират най-вече в животинските артикули и модифицираните храни, се свързват с нараснал риск от развиване на сърдечно-съдови болести. За сметка на това, ненаситените мазнини, които се съдържат в риба, ядки, авокадо и маслиново масло, имат защитно деяние върху сърцето. Те оказват помощ да се понижи равнището на неприятния холестерол в организма и да се увеличи равнището на положителния.

Друга значима роля на здравословното хранене е нейното противовъзпалително деяние. Хроничното инфектиране е обвързвано с голям брой болести, в това число рак, диабет тип-2 и автоимунни болести. Здравословното хранене, богато на антиоксиданти и фитохимикали, има мощно противовъзпалително деяние върху организма. Плодовете, зеленчуците, ядките и семената са източници на такива хранителни субстанции, които оказват помощ в битката с възпалението и поддържат здравето на клетките.

Не на последно място, здравословното хранене играе значима роля в стимулирането на имунната система . Силната и здрава имунна система е от значително значение за попречване на болести и битка с инфекции. Храните, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, като цитрусови плодове, чушки, бобови култури и листни зеленчуци, оказват помощ за заздравяването на имунната система и защищават от болести.

Въпреки това, здравословното хранене не е независимо лекарство за хронични заболявания. То би трябвало да се възприема като част от цялостния метод на живот, който включва и други фактори като физическа интензивност, отбягване на нездравословни привички и поддържане на психическо здраве.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР