„Хроничните бъбречни заболявания засягат 10-12% от населението на света и

...
„Хроничните бъбречни заболявания засягат 10-12% от населението на света и
Коментари Харесай

Д-р Ваня Грозева: Немалко млади пациенти отключват имунно бъбречно заболяване след COVID инфекция

„ Хроничните бъбречни болести засягат 10-12% от популацията на света и до 26 % от българите, по данни на Българската бъбречна асоциация. Въпреки това, едвам 57% от българите въобще са чували за болестта ". Това съобщи пред zdrave.net доктор Ваня Грозева, нефролог и ендокринолог от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " в София.

Тя напомни, че захарният диабет, хипертонията и затлъстяването са трите съществени аргументи за хронично бъбречно заболяване - ХБЗ. „ Покрай Коронавирус пандемията, сякаш забравихме обществено значимите пандемии от хипертония, диабет и затлъстяване. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване.

ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет ", сподели тя. Д-р Грозева показа, че в клиниката, в която работи има значителен брой пациенти, освен това млади - под 45 годишна възраст, които след прекарана Коронавирус зараза, отключват имунни бъбречни болести - изострен гломерулонефрит, нефротичен синдром, изострен тубулоинтерстициален нефрит.

Важно ли е пациентите с бъбречни болести, лекуваните на хемодиализа и трансплантираните да се имунизират против Коронавирус инфекцията, какви ограничения включва предварителната защита и съответното им следене, изключително в случай че имат друго съществено хронично заболяване - отговор на тези у други въпроси очаквайте на следващия ден в изявлението с доктор Грозева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР