Христо Войводов намира пред кожарско ателие изхвърлени отпадъци от кожа

...
Христо Войводов намира пред кожарско ателие изхвърлени отпадъци от кожа
Коментари Харесай

Занаятчиите на Капана: Христо Войводов – майстор кожар

Христо Войводов намира пред кожарско ателие изхвърлени боклуци от кожа и прави от тях колан. Влюбва се в кожата и напуща работата си. Днес прави ръчно шити обувки, а в работилницата с него е брачната половинка му Нина, с която към този момент имат три деца.

Запознават се на панаир на занаятите. Той е занаятчия на кожата, а тя – на художествения текстил.

Христо бързо се трансформира в един от най-хубавите майстори на кожа в страната. „ Това ми беше фантазия, някой ден да се науча да върша обувки, а аз към момента се изучавам да върша обувки”, споделя той.

Двамата със брачната половинка му откриват Капана в Пловдив като свое място преди 13 години. Отдават цялото си сърце на занаята, само че основаването на техния дребен свят от кожа лишава време.

Те са решени да предадат занаята си на идващите генерации. Денис работи в ателието от 3 години и към този момент е калфа. „ Научих се на самообладание, тъй като непрекъснато правиш нещо, не се получава, правиш го отново, не се получава, до момента в който най-после се получи резултатът, който искаш”, споделя той.

Въпреки всички компликации, Христо и Нина остават в сърцето на Капана, тъй като имат вяра, че има кой да оцени майсторството им.

Повече вижте във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР