Христо Терзийски, фейсбукВчера премиерът и министърът на вътрешните работи се

...
Христо Терзийски, фейсбукВчера премиерът и министърът на вътрешните работи се
Коментари Харесай

Изпълнено за 3 месеца или забавено с 3 години?

Христо Терзийски, фейсбук

Вчера министър председателят и министърът на вътрешните работи се похвалиха с две нови автоматизирани системи за подготовка и култивиране на кръвните проби за съществуване на наркотични субстанции в кръвта – в Националния институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи и във ВМА. С тях доста ще се редуцира времето за правене на експертизите. От Министерство на вътрешните работи дори акцентираха, че министърът е дал задачата „ единствено преди 3 месеца “ и тя към този момент е изпълнена.

Истината обаче е много по-различна. Всъщност доставката на тази значима инсталация бе забавена съвсем 3 години. За да се случи вчерашното показване, бе изминат много дълъг път. Необходими бяха две предпоставки – смяна в нормативната уредба (Наредба 1 от 19.07.2017, взаимно на Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, МП) и, несъмнено – обезпечаване на финансиране.

В качеството си на Директор на Групово дело „ Национална полиция “ през 2020 година срещнах министъра с нуждата от тези промени и те бяха осъществени а в края на мандата си като министър през 2021 година бях обезпечил по линия на Фонда за сигурност на придвижването нужните 1.3 млн. лева за закупуване на апаратурата.

Тогава нещата в действителност можеха да се случат „ единствено за три месеца “, само че служебният вътрешен министър и сегашен съпартиец на премиера господин Денков – господин Рашков, не направи нищо. Всъщност той не направи нищо свястно и потребно в Министерство на вътрешните работи освен във връзка с пътната сигурност, само че това е обособена тематика.

По-същественото е, че това закъснение на установяването на пияни и дрогирани водачи директно или индиректно струваше живота на доста почтени хора през тези близо три години. И министър председателят господин Денков има кого да попита за какво са се натрупали тези над 1000 неразучени проби за интервала – съпартиеца си господин Рашков.

Припомням истината и по този проблем, не поради персоналния си принос – това е било част от служебните ми отговорности, а тъй като пътната сигурност продължава да е моя персонална идея и тъй като съм уверен, че противодействието на войната по пътищата би трябвало да сплотява както институциите, по този начин и представителите на партии в Парламента. Това избавя човешки животи!

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР