Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници -

...
Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници -
Коментари Харесай

Християнският свят обелязва Рождество Христово - Коледа

Християнският свят отбелязва през днешния ден един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Исус Христос.

С Рождество Христово се поставя началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският духовник Дионисий Малки, пресмята, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се смята за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия.

Малко преди раждането на Божия наследник, майка му Мария дружно с Йосиф отишла във Витлеем, който по това време бил нищожен град в покрайнините на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера отвън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В националния календар Рождество Христово стартира в среднощ с обичая коледуване. В него вземат участие единствено мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се назовават коледари, коладници, коледаре или коледници. От среднощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специфични коледни песни с пожелания за здраве, благополучие в фамилията и богата годишна продукция, а стопаните ги подаряват с коледарски краваи, пари и разнообразни храни.

Коледарите се събират още веднъж на 26 декември, с цел да разпределят краваите между тях. Всеки взема кравая на своята обичана. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели оня, който даде най-вече пари. Останалите събрани артикули се разпродават и средствата се дават на църквата или на учебното заведение.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е отдаден на първомъченика на християнската черква архидякон Стефан.

Със Стефановден приключват Коледните празници.

Традиционният благотворителен театър " Българската Коледа " под патронажа на президента Румен Радев ще бъде излъчен довечера от 20.00 часа по Българска национална телевизия и БНР.

За осемнадесета поредна година в коледната вечер от сцената на Народния спектакъл " Иван Вазов " актьори, музиканти, спортисти, публицисти и общественици ще се включат в самодейността, с цел да концентрират публичното внимание върху грижата за децата с хронични болести.

Каузата на тазгодишното издание на " Българската Коледа " е " Заедно за децата с хронични болести - да превърнем вярата в действителност ".

В концерта ще вземат участие Графа, Михаела Филева, Миро, Момчил Косев, Живко Петров, Белослава, Йоана Сашова, Никол Самарева, БТР, група " Остава ", музикална групировка " Аутентик ", Акага, Васил Петров, вокална група Бон-Бон, Детския хор на БНР, Никола Тодоров, Дивна, Мария Славова, Светослав Тодоров и Алекс Зайранов.

Уважавани педиатри, обичани лица от дребния екран и интелектуалци се ангажират да насочат вниманието към нуждата от подкрепяне за диагностика, медикаментозно лекуване, медицински произведения и рехабилитация на децата с тежки хронични болести. За да изразят персоналната си поддръжка към децата в неволя и техните фамилии, в " Българската Коледа " присъединяване ще вземат проф. Боряна Слънчева, проф. Анна Кънева, проф. Добрин Константинов, Поли Златарева, Николай Дойнов, Александра Кръстева, проф. Христо Пимпирев, Христо Мутафчиев, Албена Павлова.

Призив за поддръжка ще насочат спортистите Йордан Йовчев, Александра Жекова, Невяна Владимирова, Катрин Тасева, Боряна Калей, Божидар Митрев и Асен Великов.

По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, подкрепени от благотворителната самодейност.

Тази година спектакълът ще бъде излъчен на запис и без аудитория. Концертът се осъществя от екипa на " Дрийм Тийм Груп ". Диана Димитрова и Орлин Горанов ще бъдат водещи на обичайния благотворителен концерт.

" Българската Коледа " 2020/2021 година си слага за цел да подкрепи деца за реализиране на диагностика, лекуване и рехабилитация, както и да обезпечи нова високотехнологична инсталация за детски клиники и отделения в цялата страна. През 2020 година " Българската Коледа " съумя да подкрепи 500 деца с хронични и тежки болести. Дарена е високотехнологична инсталация за прецизна диагностика и модерно лекуване на 15 лечебни заведения в цялата страна.

На Рождество Христово българският патриарх Неофит ще оглави тържествената Света литургия, която бъде отслужена в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ". Богослужението стартира в 09:30
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР