Християндемократите на Ангела Меркел спечелиха изборите в Германия, но партията

...
Християндемократите на Ангела Меркел спечелиха изборите в Германия, но партията
Коментари Харесай

Йоахим Хубер: Популистите имат проблем – трябва да изпълнят очакванията на онези, които са ги избрали

Християндемократите на Ангела Меркел завоюваха изборите в Германия, само че партията действително губи места по отношение на изборите през 2013 година Големият съперник на Меркел – Социалдемократите, получават към 20% от вота. Популистката партия „ Алтернатива за Германия” печели забележителните 13% и влиза в Бундестага.

Какви значи този резултат и какви са аргументите за него, разяснява журналистът от вестник „ Тагесшпигел” Йоахим Хубер.

– Защо предизборната борба за новия немски парламент беше избрана като скучна?

– Впечатлението, че предизборната битка е скучна не беше на гласоподавателите, а на медиите и на публицистите, които съобщаваха за това. Както се вижда, предизборната акция беше неверно оценена както от медиите, по този начин и от огромните партии. Имаше публична акция и неофициална акция. Неофициалната акция докара до тези изненадващи резултати.

– Сега се приказва за политически земетресения, потрес, горчиви победи – не са ли пресилени тези оценки?

– За немските изборни резултати това не са пресилени оценки. Досега, през последните 10 години, в Бундестага доминираше черно-червената линия. Досега имахме малко партии, а в този момент ще бъдат седем. В този смисъл пенсионерите в този момент са добре показани – от една страна с партията на Левите, а от друга с „ Алтернатива за Германия”. В страната име един развой на приучване, това, което се случи в другите западни страни още преди години: националистически и крайнодесни партии са в парламентите, единствено тук, в Германия, не бяха показани. „ Алтернатива за Германия” беше в някои локални Народното събрание на източните провинции и в този момент това, което се случи, е последваща стъпка – „ Алтернатива за Германия” да влезе и във федералния парламент. Това, че взе 13%, несъмнено, поражда неспокойствие. Партията не е желана поради друга стратегия, а поради говоренето на другите партии против нея. Сега тя има 13 %, само че другите партии имат 87% и не би трябвало да се оставят да бъдат повлечени от нея.

Разбира се, резултатът на всяка една крайнодясна партия ще се съпоставя с историята на Германия – нещо, което припомня за най-лошите времена и несгоди. Някои от изявленията на политици от „ Алтернатива за Германия” бяха и в този смисъл. Това е повече от просто избирателен резултат.

Това е разклащане на съзнанието, че 4 – 5 партии могат да си разпределят политическия живот.

Появи се нова конкуренция, само че конкуренция, която припомня на другите, че в тази конкуренция трябват по-ясни позиции.

– Защо популистите съумяха в източните провинции, изключително в Саксония, където станаха първа политическа мощ?

– Има райони в Саксония, покрай границата с Чехия, където икономическия напредък и благосъстоянието не се развиват толкоз бързо като в другите провинции. В тези места хората са затворени и тясно обвързвани между тях. Те са като „ галски села” в смисъл села на „ Алтернатива за Германия”, където хората доста бързо се сплотяват.

Не мисля, обаче, че имат стопански аргументи за това. Просто популацията на Изток, застаряващо и помнещо времето на Германска демократична република, а в този момент живеещо в нова Германия, прави съпоставяне какво е било и какво е в този момент.

Много от тези хора считат, че не са признати в новата Германия, не вземат участие в икономическото развиване и не се усещат богати. В своите очи те се одобряват като губещи, а не като печелещи. Чувстват се подценени. Те са в това време, само че и в днешното време.

Така имат чувството, че западната система дефинира живота им и ги трансформира в губещи. Това е като да си мислиш, че си вършиш добре работата, а шефът ти да споделя: „ Нищо изключително!”

Там възприятието за самопризнание е доста, доста значително за техния избор. Според мен има и самосъжаление и нрав на селото – „ моят комшия мисли по този начин, аз също и ние сме по-прави от канцлера”.

– Защо хора, които симпатизират на „ Алтернатива за Германия” не смеят да го кажат на глас?

– Наблюденията Ви са доста верни. Това демонстрират и многото изследвания. Хората избират „ Алтернатива за Германия”, само че не се припознават с „ Алтернатива за Германия”. Т.е. този гласоподавател доста постоянно не е привързан с изказванията и позициите на партията – като расизъм и омраза към мигрантите или желанието Германия да напусне еврозоната и така нататък Хората не се разпознават с тези лозунги.

Това е мъчно за анализаторите, само че и за самата партия, тъй като не са наясно какви са техните гласоподаватели. Това дава късмет на другите партии да завоюват назад тези хора, тъй като те не са залепени за популистите. Те споделят: „ Избираме „ Алтернатива за Германия”, с цел да накажем досегашните ръководещи!Ако поправят политиката си, ще се върнем към тях.”

– Ще смени ли „ Алтернатива за Германия” тона, когато влезе в Народното събрание?

– Ако се погледнете локалните Народното събрание, в които те към този момент вземат участие, ще видите, че тонът, който използваха в акцията, към този момент е натрапен. Те не се преценяват с дисциплината в Народното събрание и по този начин на процедура му пречат. Те употребяват тези парламенти, а в бъдеще и Бундестага, като платформа, като място за изява. Но тогава става и ясно дали са в положение да вършат същинска политика, политика всъщност. Ще има характерни закони и там единствено с популистки изречения няма да съумеят.

Интересно е по какъв начин съперниците на тази партия ще реагират на дейностите ѝ.

„ Алтернатива за Германия” съумя с 13%, като 60% от гласувалите за нея споделят, че са го създали, тъй като са разочаровани от черно-червената коалиция. Другите единствено 40% са избрали „ Алтернатива за Германия” поради убеждения.

Т.е. популистите имат огромен проблем, тъй като би трябвало да изпълнят упованията на разочарованите, които са ги избрали. Останалите партии са изправени пред предизвикването с политиката си да върнат разочарованите си последователи.

Играта едвам в този момент стартира и изобщо не е предрешена.

– Ще се разцепи ли „ Алтернатива за Германия”?

– „ Алтернатива за Германия” е цялост от разнообразни течения, която се вливат в нея. Фрауке Петри отхвърли мандат в Бундестага като част от партията. В партийната си стратегия „ Алтернатива за Германия” не можа да се сплоти към една идея за пенсиите. Има доста области, в които няма единение какво желае партията. Преди да разрешат тези вътрешнопартийни спорове, няма да могат да проведат политика всъщност. Това значи, че ще употребяват разнообразни трикове – акции, огромни думи и огромни обещания, с цел да задържат последователите си.

Но аз съм уверен, че гласоподавателите на „ Алтернатива за Германия” не са по-глупави от другите гласоподаватели и ще гледат деликатно каква е алтернативата, която им се предлага или са единствено празни приказки.

Така че в този момент провокациите са както към петте партии, които до момента бяха в Народното събрание, по този начин и към новите седем, в това число „ Алтернатива за Германия”, която би трябвало да оправдаят упованията.

– Как ще се отрази едно държавно управление на коалиция „ Ямайка” на външната политика на страната? Ще се трансформират ли позициите? Ще има ли компликации с Франция и визията на нейния президент Еманюел Макрон за промени, които не са доста добре признати от немските либерали?

– Тези три партии до момента в никакъв случай не са управлявали дружно. Либералите още веднъж са в Народното събрание и всеки ще се опита да нарежда ясно и да действа като трио. Либералите сложиха под въпрос този германо-френски мост и връзките сред президента Макрон и канцлера Меркел. Но либералите постоянно когато са били част от държавното управление, а те постоянно са държали и външното министерство, слагат проевропейската политика като водеща и предпочитана. Разбира се, може да има разнообразни гледни точки, само че за либералите ще бъде значим главния курс: „ Да заздравим Европа без да слагаме в приоритет избрани страни – това е изводът от брекзит”.

Очаквайте още гледни точки за изборите в Германия и мнения на резултатите в bTV Репортерите тази неделя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР