Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел прие искането на сестринската

...
Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел прие искането на сестринската
Коментари Харесай

Меркел отстъпи пред ХСС за горна граница на бежанците

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел одобри настояването на сестринската си партия - баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за стеснен достъп на бежанци в Германия, което отпуши идните договаряния за сформиране на ръководеща коалиция сред ХДС/ХСС със Свободната демократическа партия и Зелените. Меркел заяви в понеделник, че формалните договаряния стартират на 18 октомври.

Компромисът сред ХДС и ХСС планува в Германия да не се позволяват повече от 200 000 бежанци годишно, с изключение на при изключителни обстановки. Това е частична победа на водача на ХСС и министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер, който от дълго време упорства за " таван ", ограничителен количеството мигранти в страната.

Споразумението е реализирано в неделя вечерта след дълги договаряния. Целта е да се намали броят на незаконните бежанци, които стремят да попаднат в Германия и по-ефективна битка с противозаконния трафик на хора в Европейски Съюз. В същото време ще бъдат разширени законодателните рамки за легална миграция, с цел да се подобрят опциите за даване на помощ на нуждаещите се от леговище.

Предвижда се при изключителни обстановки като филантропични рецесии, държавното управление и Бундестагът да одобряват специфични решения по отношение на притока на бежанци в страната и Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Освен това двете партии се споразумяха идващите в Германия кандидати за леговище да обитават в специфични центрове, до момента в който не бъде взето решение за техния статут. В случай на отвод от даване на леговище, бежанците ще бъдат връщани в родината им. Списъкът на безвредните за живеене страни ще бъде уголемен с Алжир, Мароко и Тунис.

Последните ооциологически изследвания демонстрират, че две трети от германците (67 процента) утвърждават въвеждането на горна граница за бежанците, както предлага ХСС (до 200 000 годишно). Едва 26% от запитаните отхвърлят такава опция.

Лидерът на Зелените Катрин Гьоринг-Екард съобщи, че съглашението сред консервативните партии ХДС и ХСС е " в духа на компромисна формула, като и двете страни знаят, че то ще трае единствено до първите диалози със свободните демократи и Зелените ".

Договореността сред ХДС и ХСС е разследване от това, че на изборите в края на септември двете партии завоюваха общо 33% - най-слабият им избирателен резултат от 1949 година насам. Блокът изгуби 1 милион гласподаватели, които избраха крайнодясната популистка партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Успехът на АзГ значително се дължи на политиката на отворени порти на Меркел, вследствие на която през 2015-16 година Германия одобри над 1 млн. бежанци. АзГ завоюва към 13% на изборите и има 92-ма депутати в Бундестага, където е трета политическа мощ.

Социалдемократите, които бяха младши съдружен сътрудник на Меркел от 2013 година до момента, се сринаха до 21% и взеха решение да останат в съпротива.

Така Меркел се изправи пред вероятността да сглоби коалиция " Ямайка " (според цветовете на ямайския флаг-бел.ред.) сред нейния дясноцентристки блок, демократичните свободни демократи и Зелените – три обединения, чиито възгледи се разминават по основни въпроси, като се стартира от околната среда, мине се през производството на коли и се стигне до бъдещето на Европа.

Конфликтът сред сестринските партии ХДС -ХСС за имиграцията трае близо две години. За ХСС беше извънредно значимо да наложи изискването си за ограничение на бежанците, защото Бавария пое главната мигрантска вълна през 2015 година Освен това, в случай че за Германия изборите завършиха, ХСС влиза в нова предизборна акция за провинциалните избори следващата година, като желанието й е да резервира превъзходството си в локалния парламент.

Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз се чака да поканят първо Свободната демократическа партия (либералите), а след това и Зелените за диалозите на 18 октомври. На 20 октомври ще има проучвателни полемики с всички сътрудници дружно, посочи канцлерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР