Хрътките са бързи кучета, които често участват в състезания по

...
Хрътките са бързи кучета, които често участват в състезания по
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на грейхаунд

Хрътките са бързи кучета, които постоянно вземат участие в надпревари по надпреварване и това е известно на всеки човек. Малцина обаче зная коя е най-бързата хрътка и с какво се отличава от останалите?

Най-бързото куче измежду хрътките е грейхаунд, който развива скорост от 72 километра в час, и поради това феноменално достижение екземпляри от породата постоянно вземат участие в надпревари по надпреварване, само че единствено в късите спринтови дисциплини, тъй като не са задоволително издръжливи в дългите бягания.

Как се отглежда подобен бегач, какви грижи изисква грейхаунда?

Отговорът на този въпрос не е сложен. Имайки поради, че откакто надпреварата завърши, грейхаундът се трансформира в диванно куче, което обича да се излежава умерено и да следи протичащото се в близост като същински благородник, какъвто е по природа, то грижите за него са малко по-специални, като за същински аристократ.

Необходима е дребна, само че топла стая, с добре премислена вентилационна система. Леглото на кучето, в случай че се отглежда в апартамент, е добре да бъде на сенчеста страна, надалеч от течението и шума, тъй като то елементарно простива и обича спокойствието. Тънката четина и неразвитият подкосъм пречат на животното да понася добре студа и горещината. За да излезе на открито през зимата на разходка, са нужни топли облекла. Това е единственият метод да се избегне хипотермията, въпреки че доста от елегантните животни не харесват премяната си за през зимата.

Обичайните и наложителни разходките при минусови температури би трябвало да бъдат къси. Не е належащо тогава кучето да се товари с физическа интензивност. Хрътката може да тича до колелото на притежателя или да се причисли към него за утринния джогинг, само че не и повече от това.

 Oтглеждане на грейхаунд

Това куче не изисква постоянно къпане, един път в годината е задоволително, с цел да не се скапе козината му. Честото миене ще отстрани защитния пласт лой и то ще стартира да се цапа по-лесно.

Веднъж седмично тялото на грейхаунда може да се почиства с влажна забрадка, с цел да се отстранят мъртвите косъмчета. Ресане не е нужно.

Зъбите на кучето се предлага да се мият един път в седмицата, тъй като острите лица на животните водят до чести проблеми. Ноктите също е нужно да се режат 2-3 пъти в месеца, тъй като неподдържаните основават дискомфорт и водят до дисторция на лапите и гръбнака.

Грижата за очите и ушите е общоприета, както при другите породи, почистват се всяка седмица. Лапите на кучето обаче изискват по-специално внимание, тъй като са доста нежни и елементарно се пукат.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР