Храносмилателната система произвежда невротрансмитери, които влияят на настроението, съня, паметта,

...
Храносмилателната система произвежда невротрансмитери, които влияят на настроението, съня, паметта,
Коментари Харесай

Вторият мозък

Храносмилателната система създава невротрансмитери, които въздействат на настроението, съня, паметта, дишането и концентрацията.


Невротрансмитерите са химикали, предавани от невроните, чиято цел е стимулирането на прилежащите неврони, с цел да може импулсите да минават от една нервна клетка до друга през цялата нервна система. Милиарди невротрансмитерни молекули работят непрестанно за поддържане функционалността на мозъка и имат директен резултат както върху физическите, по този начин и върху психическите функционалности на тялото, сред които вкус, въодушевление, сън, сърдечна активност, дишане, централизация и други

Съставът на всяко едно хранене има директен резултат върху производството на химични сигнали в мозъка. Храносмилателната система се назовава „ втори мозък “. Той е следен от микрофлората на стомаха, която е общ брой от милиарди микроорганизми. Те образуват колонии, наречени микробиом. Понеже тъканта на стомашночревния тракт е в по-голямата си част нервна тъкан, е разумно да помислим, че микробиомът оказва въздействие и на производството на невротрансмитери, и на нервната система като цяло.

Някои бактерии от биома ни имат характерен резултат върху така наречен положение усещам се добре. Въпросните бактерии, в вярно съответствие по отношение на други имат пряк резултат върху GABA рецепторите в мозъка. Именно понижаването на равнищата на тези рецептори води до психологични болести като да вземем за пример хроничната меланхолия.

Всички знаят, че серотонинът е мозъчен невротрансмитер, само че малко на брой са наясно, че 90% от него се създават в храносмилателната система. Само 10% се синтезират в централната нервна система. Компрометираните равнища на серотонин могат да доведат до диария или констипация. Правилно функциониращият стомашночревен тракт оказва помощ на мозъка самичък да създава химичните субстанции, от които има потребност, посредством мозъчни невротрансмитери! Ще дам няколко образеца за това, което става в тялото като химия.


НОРЕПИНЕФРИН


Изчерпването на невротрансмитера, наименуван норепинефрин, води до неприятна памет, хронична отмалялост, клинична меланхолия и други положения, които са погрешно класифицирани под един общ знаменател, наименуван напреднала възраст, остаряване или недъгавост. Веригата химични реакции, резултат от въпросната субстанция, е доста комплицирана и едва разбрана от университетските мозъци. Нека погледнем тези химични реакции:


L-фенилаланин > L-тирозин (направени в черния дроб) > допа > допамин > норепинефрин > епинефрин.

 

Този развой наподобява комплициран, само че е натурален за организма, в случай че не страда от дефицит на витамин С. (Широко публикуваният мит за пиянство на лимонова вода заран не компенсира потребностите от витамин С.) Първата субстанция в горепосочената връзка (L-фенилаланин) е изобилна в диетата на актуалния човек, което изключва съответни равнища на витамин С, налице е лимитирано произвеждане на норепинефрин. Това значи, че стигаме до задънена улица.  


АЦЕТИЛХОЛИН


Ацетилхолинът е последна връзка невротрансмитер на парасимпатиковата нервна система. Това значи, че наред с други неща улеснява телесни функционалности като положително храносмилане, надълбоко дишане, по-бавен пулс. Много от вас биха го нарекли релаксация. Аз обаче ще му дам вярното многословно име: тялото прави своя личен ацетилхолин от холин.

Истинският и верен холин обаче се набира посредством храненето единствено като фосфатидил холин, открит в лецитина. Но това безусловно не значи, че в случай че хукнете да си купувате лецитин, ще поправите неналичието му (нищо, че мозъкът ви в изсъхнало тегло е съвсем една трета лецитин). Тялото ви единствено когато му позволите и го улесните, си създава нужния му ацетилхолин.


СЕРОТОНИН


Всички знаете от рекламите, че изобилието на серотонин значи положително нощно наспиване, липса на тревога денем и така нататък Истината обаче е, че серотонинът е безвреден единствено когато мозъкът си го създава самичък през стомаха, вместо да се употребяват фермацевтични молекули, които дават едно, само че вземат други нужни субстанции.


ГРИЖА ЗА СТОМАХА


За вярно фунционираща централна нервна система, за мозък, който не е задремал, и за извънредно здраве, би трябвало да се погрижим за стомаха си:


1. Включете положителни пробиотици.

2. Яжте ферментирала храна като да вземем за пример кисело зеле.

3. Включете сурови зеленчуци и плодове в менюто си, само че в никакъв случай не приемайте сурова храна след готвената.

4. Пийте доста вода.

5. Ако ви е допустимо, не се хранете след 20 ч.

6. От време на време давайте отмора на храносмилателната си система, като не я товарите. Това значи някои дни да сте 18 часа без храна, като тук влизат и часовете за нощен сън.



Още за „ Нова клетка “:

www.programa-nova-kletka-bg.com

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР