Хранителният режим с богато съдържание на растителни масла увеличава драстично

...
Хранителният режим с богато съдържание на растителни масла увеличава драстично
Коментари Харесай

Растителното масло увеличава риска от деменция

Хранителният режим с богато наличие на растителни масла усилва фрапантно риска от деменция. Ново изследване демонстрира, че честата консумация на масла на растителна основа предизвиква струпване на плака в мозъка, което е един от първите признаци за поява на съществени невродегенеративни болести.

Данните идват на фона на досегашните апели на доста учени да се понижи приемът на наситените мазнини като масло и сметана, с цел да могат хората да се предпазят от сърдечносъдови болести и в същото време да се натъртва на растителни мазнини. Не на това мнение са учените от Баварския университет в Мюнхен, които считат, че това е сериозна неточност.

През 50-те години на ХХ век ни беше казано да спрем яденето на наситени мазнини и да стартираме да готвим и консумираме артикули като олио. Точно и тогава стартира възходът на тази лой, при изискване че тя в никакъв случай не е била изключително мечтана, нито е имало фактори за нейното разпространение, изяснява водещият на проучването професор Катрин Кахан.

Единствената причина хората да не престават да избират растителните мазнини е тяхната цена. В съпоставяне с животинските тези, направени от растения, са с пъти по-евтини.

Растителни масла се създават от най-различни източници – от канола, кокос, царевица, соя, слънчоглед, шафран, памук, оризови трици и грозде. Според немските учени прекомерният банкет на такива масла оказва извънредно нездравословно въздействие на телата ни.

На първо място те карат хората да се усещат замаяни, изтощени, провокират мигрена и даже съгласно някои данни могат да са една от аргументите за появяването на Алцхаймер и деменция.

 Пържено

Установено е, че растителното масло предизвиква оксидативен стрес, който е гибелен за мозъчните мембрани. Той е главен извършител на плаките, които пречат на мозъчната интензивност.

Резултатите от проучването са импортирани в Европейския орган за сигурност на храните, където се обмисля възприемането на ограничения за ограничението на потреблението на растителни масла измежду европейците. Новината идва едвам месеци откакто растителното масло, употребявано за производството на шоколадите Нутела, бе несъмнено като токсично и канцерогенно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР