Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на

...
Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат храните заради тол таксите?

Хранителните артикули ще нарастнат приблизително с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август, стана ясно по време на конференция на районния министър Петя Аврамова след среща с превозвачите. Най-малко е нарастването при цените на месото - с 0.22%, а най-голямо при безалкохолните и минералната вода – 3.89%, демонстрират изчисленията на министерството, представени от " 24 часа ".
Билетите за рейс пък ще се усилят според от дистанцията от 1.6 до 8.7%. Единственото понижение е от София до Перник - с 1.6 на 100. От София до Бургас да вземем за пример, където придвижването по заплатен път е 90% повишаването е 4.4%. Зам.-министърът Николай Нанков съобщи, че сред цените на автобусните превозвачи има и до 7 лева разлика, а повишаването поради тол таксата от Бургас за София за рейс с 25 пасажера ще е 1 лева
Министърът на районното развиване Петя Аврамова разгласи предстоящата цена за платеното пътешестване по пътната мрежа. От 20 000 км републиканска мрежа, платени ще бъдат 10 800 км, те са автомагистрали, първи клас пътища и някои положителни второкласни и третокласни пътища. Първоначалният вид беше да се заплаща за 16 800 км.
Таксуваните за изминато разстояние камиони и рейсове са разграничени на камиони от 3.5 до 12 т, те са най-много за вътрешни транспорти на артикули, втората категория са камиони над 12 т с 2-3 оси и третата са огромните тирове над 12 т и с 3 оси. Втори път те са разграничени по екологичен симптом: в първата група са тези, които са Евро 1 и 2, втората са Евро 3 и 4, Третата са Евро 5 и четвъртата са Евро 6.
Таксуването е и според от това дали те движат по автомагистрала и първокачествен път или по второкласни и третокласни пътища.
Най-евтино за платени пътища броят пари рейсовете, таксите са едни и същи и за автомагистрала и за трети клас шосе. Ако са най-чистите - Евро 6, таксата им е 0.049 лева за километър, в случай че са остарели и цапащи - Евро 1 и Евро 2, то таксата е двойна – 0.098 лева
Малките камиони, които возят артикули в страната са таксувани също най-евтино, платеното им прекосяване е най-ниското в Европейски Съюз, сподели министър Аврамова. И при тях е изравнено заплащането за автомагистрала и за втори и трети клас път. Ако са остарели (Евро 1 и Евро 2) ше платят 0.156 лева на километър и 0.078 лева, или два пъти по-малко, в случай че са Евро 6, т.е. най-чистите.
Тировете над 12 т, само че с 2-3 оси ще броят по 0.456 лева, в случай че са Евро 1 или 2 и пътуват по автомагистрала или първокачествен път, 0.233 лева е толтаксата им, в случай че са Евро 6. Малко по-ниски са цените, в случай че употребяват втори и трети клас пътища.
Големите камиони над 12 тона и над 3 оси са с най-скъпо прекосяване. То стартира от 0.424 лева на км за Евро 6 за втори и трети клас път и стига до 0.943 лева за Евро 1 и 2 по автомагистрала.
Срещата на екипа на министерството с превозвачите, на която е показан плана за цена, е предходна по-скоро прочувствено, сподели министър Аврамова. Превозвачи са декларирали, че 34 пъти е най-голямото повишаване за Евро 1 и 2 на автомагистрала.
Предстои ново разискване с превозвачите, на което може да се вършат корекции сред обособените групи транспортни средства. Сметките демонстрират, че за година от тол такси се чакат да постъпят 1.160 милиарда лева По сметки на Световната банка за поддържане на толсистемата, в това число и за операторите, отиват 15% от събраните суми.
Зам.-министър Николай Нанков пък съобщи, че от 500 000 камиона, директно преминаващите са 37% от трафика, като половината са турски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР