Хранителните продукти продължават да поскъпват. Цените им на едро са

...
Хранителните продукти продължават да поскъпват. Цените им на едро са
Коментари Харесай

Цените на храните пак скачат

Хранителните артикули не престават да нарастват. Цените им на едро са се покачили през предходната седмица със приблизително 1,58%. С това нарастване показателят на тържните цени в България, се е покачил до рекордните 2,254 пункта и по този начин е надминал най-високото си историческо равнище от 2,222 пункта, реализирано при започване на май тази година. Това оповестяват от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
От зеленчуците оранжерийните домати са поскъпнали с 4,1%, оранжерийните краставици - с 6,9 на 100, зелените чушки с 2,7 на 100, а алените са скочили с 9,2%. Ябълките са поскъпнали с 1,5%.
От модифицираните храни цената на кашкавала " Витоша " се е повишила с 2,9% - междинна продажна цена от 17,62 лева./кг за миналата седмица. Кравето масло от 125 гр. се е повишило с 2,5 на 100 и се е продавало приблизително по 2,87 лева за брой, а сиренето се е вдигнало с 0,5% и се е търгувало по 11,55 лева за кг.
По отношение на качеството на сиренето на българския пазар бяха огласени резултати от изследване на " Активни консуматори ". То демонстрира, че 35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно наличие, в сравнение с е разрешено. Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, само че при 35 марки наличието е било над 65%. А в един от тестваните артикули е даже 87%.
Този артикул няма нищо общо със сиренето, споделя молекулярният биолог доктор Сергей Иванов. " При високото водно наличие и влагозадържащите сътрудници се образуват след време субстанции, които не трябва да се употребяват ", изясни пред Нова телевизия Иванов. " То няма хранителни свойства и има понижени жизненоважни за организма бактерии ", разяснява и Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според Присадашки артикул, който съдържа 87% вода, не може да се назовава сирене.
Д-р Иванов сподели, че цената не е гаранция за качество. " Половината от скъпите марки - над 16 лв. на кг, са с повече вода ", изясни той.
От БАБХ пък обявиха, че правят ежеседмичен надзор на предлаганите на пазара млечни артикули. Проверява се за нерегламентирано вложение на не млечни мазнини и за сходство по физикохимични индикатори, според софтуерна документи на производителя, посредством взимане на проби от комерсиална мрежа. Вземането на пробите се прави с присъединяване на представители на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация " Активни консуматори " и Сдружение за налична и качествена храна по покана от организацията по храните.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР