Хранителните алергии могат да бъдат изключително рискови, дори фатални -

...
Хранителните алергии могат да бъдат изключително рискови, дори фатални -
Коментари Харесай

Защо хранителните алергии се увеличават?

Хранителните алергии могат да бъдат извънредно рискови, даже съдбовни - и те се усилват по целия свят. Защо се срещат все по-често и какво можем да създадем, с цел да ги предотвратим?

Хранителната алергия може да бъде ужасяващо нещо. Когато някой яде даже малко количество храна, към която е алергичен, незначителна реакция може да включва сърбеж, отичане и болки в стомаха. Но всеки четвърти човек, който няма задоволително шанс, с цел да има храни телна алергия, даже лека, в даден миг ще получи тежка реакция: анафилаксията, положение на потрес, несъмнено като реакция, включваща два от органите на тялото, се характеризира със признаци като хрипове, замаяност и повръщане. Пулсът може да се забави, кръвното налягане да спадне и дихателните пътища да се затворят. При обезпокоителен брой хора през последните няколко години това е съдбовно.

По-голямата част от популацията има храни телни алергии от нещо - и по света те изпращат от ден на ден хора в болница. Един огромен обзор на данните за банкет в болница откри, че случаите на анафилаксия нарастват в Съединени американски щати, Австралия и Европа, наред с други райони. В Съединени американски щати визитите в лечебни заведения поради храни телна алергия са се нараснали трикратно от 1993 до 2006 година Между 2013 и 2019 година в Англия се следи 72% растеж в броя на болничните визити за деца , породени от анафилаксия, от 1015 приема на 1746.

„ Че храни телните алергии са се повишили, безспорно е е по този начин, до безусловно висока степен “, споделя Греъм Рук, почетен професор по здравна микробиология в Университетския лицей в Лондон.

Една доктрина зад възхода е, че ние просто сме по-наясно с храни телните алергии. Но Кари Надо, експерт по алергии от Станфордския университет, която назовава повишението „ зараза “ в новата си книга „ Краят на храни телната алергия “, споделя, че това не е по този начин. " Не единствено тъй като се подобряваме в диагностиката, тъй като в действителност не сме ", споделя тя. „ Ставаме все по-наясно с това, само че това не усилва диагностиката. “

Трудно е обаче да се дефинира какъв брой доста са се нараснали храни телните алергии. Три до четири пъти повече хора считат, че имат храни телна алергия, в сравнение с в реалност, което затруднява доверието на самоотчетените данни. Голяма част от това е по този начин, тъй като непоносимостта към храна и храни телната алергия могат да бъдат комплицирани. Междувременно доста страни нямат данни за разпространяването на храни телни алергии. Освен това пробата със „ златен стандарт “ за храни телна алергия - включващ хранене на малко количество храна на въпросното лице в клинична картина - лишава доста време, коства скъпо и крие опасности.

Три до четири пъти повече хора считат, че имат алергия, в сравнение с в реалност

Въпреки това, разглеждайки данни от голям брой лицензирани източници, Надо споделя, че процентът на храни телните алергии в международен мащаб се е нараснал от към 3% от популацията през 1960 година до към 7% през 2018 година

И освен процентът се е нараснал. Разшири се и гамата от храни , към които хората са алергични. Питър Бен Ембарек работи за Международната мрежа на органите за сигурност на храни те, орган на Световната здравна организация, който реагира на изключителни обстановки в региона на сигурността на храни те. „ Първоначално преди десетилетия бяха единствено класическите: морски блага, мляко и ядки “, споделя той. „ Това в този момент се разшири фрапантно до цяла гама артикули. “

Експертите са единомислещи, че храни телните алергии се усилват. Въпросът е какво го изяснява?

Едно от обясненията е под името „ хигиенична догадка “, макар че самата фраза в този момент е предоставена от специалистите по алергии. „ Хигиенната догадка “ е ужасяващо име, тъй като дава на всички неверна визия за протичащото се “, споделя Рук. Това би означавало, че колкото сме по-чисти храни използваме, толкоз по-вероятно е да имаме алергии. Но това не е напълно вярно.

Теорията е постулирана от епидемиолога Дейвид Страчан, който следи през 1989 година, че деца та с по-големи братя и сестри са по-малко склонни да получат сенна хрема и екзема. „ През миналия век, написа той,„ намаляващият размер на фамилията, подобренията в домакинските улеснения и по-високите стандарти за персонална непорочност са понижили опцията за кръстосано заразяване при младите фамилии “.

Децата, които имат по-големи братя и сестри, са по-малко склонни да получат сенна хрема и екзема

Но доста учени в този момент не са съгласни с теорията - и последните проучвания си опонират. Рук показва, че приемането на постоянно срещаните детски инфекции ви прави по- склонни да имате астма. И специалистите са съгласни, че е жизненоважно да се поддържа добра хигиена, с цел да се предпазим от заболявания.

По-модерното пояснение на хипотезата е, че не е обвързвано с това дали поддържате дома си чист или не, а по-скоро с това дали червата ви среща разнообразни типове микроорганизми. По този метод вие населявате червата си с микроорганизми, които „ възпитават “ имунната система.

Това е една от аргументите, че може да има връзка сред храни телната алергия и бебетата, родени посредством цезарово сечение: обстоятелството, че не е родено през родовия канал значи, че бебето не гълтам потребните бактерии там. В Дания даже беше потвърдено, че колкото повече котки и кучета имате, толкоз по-малко евентуално е да имате алергично разстройство.

Притежаването на котка или куче може да понижи риска от развиване на алергия 

Рук измисли фразата „ остарели другари “, с цел да опише своята доктрина. Микробиотата на хората - микроорганизмите на несъмнено местообитание - постепенно се трансформира, споделя той. Нашите модерни домове, с обработения с биоцид дървен материал и гипсокартон, имат микробиота, която не е обвързвана с тази на външния свят, в който сме еволюирали. Следователно се срещаме с по-малко другари - старите микроби, които оказват помощ на имунната ни система да реагира на непознати субстанции. Това може да е и повода, да вземем за пример, да има положителни доказателства, че колкото повече антибиотици се дават на някого като дете, толкоз по-голяма е вероятността да имат храни телна алергия; антибиотиците убиват здравите бактерии, които колонизират червата ни.

„ Повишаването на алергии те, които следим, е част от по-генерализираното събитие на отвод на контролните механизми на имунната система “, споделя Рук.

Освен нашите „ остарели другари “, друга очарователна доктрина е излагането на двойни алергени.

За да се изясни теорията за излагането на двойни алергени, коства си да се изследва заобиколен път по метода, по който препоръките за храни телни алергии са се трансформирали през годините. „ Когато тези храни телни алергии започнаха да се появяват [през 90-те години], хората се разтревожиха доста, че хората вкарват фъстъци в диетата на бебетата “, споделя Клеър Милс, професор по молекулярна алергология в Английския университет в Манчестър. „ И в действителност завършихме с насоки, които споделяха:„ Не давайте тези храни на бебето си, до момента в който навършат три години “. “

Този съвет, споделя тя, в действителност не се основава на никакви доказателства. Всъщност родителите трябваше да създадат тъкмо противоположното: да вкарат алергенни храни допустимо най-рано.

Вместо да не дават фъстъци на деца , родителите би трябвало да вкарат алергенни храни допустимо най-рано 

Причината е, че това, че бебето не яде фъстъци, не значи, че няма да срещне хора, които са яли. Детето може да бъде изложено на частици от фъстъците посредством прахуляк, контакт с мебели и даже кремове, съдържащи фъстъчено масло. Ако детето не е яло фъстъци, този контакт с кожата може да провокира реакция от имунната му система.

„ Ако имате малко бебе с ранна екзема и родителите ядат фъстъци, без да си мият ръцете и по-късно се допрян до  бебето, бебето може да бъде сензитивно поради допира с кожата “, споделя Амена Уорнър, началник на клиничните служби в Алергия Англия. Когато детето по-късно яде храната, имунната система я възприема като опасност и нападна. Надо трансформира тази мъдрост в запаметяваща се рима: „ Чрез кожата алергии те започват; посредством диетата алергии те могат да останат неактивни. "

Ето за какво, изключително за деца с екзема, специалистите са единомислещи: разнообразна гама от храни би трябвало да се вкара посредством отблъскване на възраст от към три или четири месеца. „ В ранните години има тази опция за определяне на приемливост “, споделя Александра Сантос, доцент по детска алергия в King`s College London.

Деца като 17-годишния Трес Хоп, който има тежка алергия към ядки и фъстъци, постоянно държат EpiPen върху себе си от самото начало

От това може да наподобява, че яденето на фъстъци по време на бременност може да отбрани деца та още повече. Но до каква степен пренаталната среда въздейства върху развиването на алергия, остава незнайно. През 2000 година Американската академия по педиатрия предизвести дамите да не ядат фъстъци по време на бременност. През 2008 година обаче, откакто необятна гама от изследвания не съумяха да намерят безапелационна връзка сред пренаталната диета и храни телните алергии , Академията промени позицията си и съобщи, че няма безапелационни доказателства, че бременните дами би трябвало да заобикалят или да благоприятстват евентуалните алергени.

Че храни телните алергии  възникват според от околната среда, се потвърждава от неналичието на алергии към фъстъци в страни, където популацията едвам яде фъстъци: голямото изследване на EuroPrevall, което изследва екологичното, диетичното и генетичното въздействие върху храни телната алергия в цяла Европа, откри, че алергията към фъстъци в Гърция, където ядат доста малко фъстъци, е 0%. Сантос споделя, че когато хората емигрират, те са по-уязвими от локалните към храни телни алергии , евентуално заради разликата в гените си. Колкото по-рано емигрират, толкоз по-уязвими ще бъдат.

Друг фактор може да бъде витамин D. Страдаме ли от по-високи равнища на храни телни алергии , тъй като прекарваме от ден на ден време на закрито, лишавайки се от витамин D, който играе значима роля в развиването на имунорегулаторните механизми? Тук доказателствата са двусмислени. Някои изследвания показват връзка сред витамин D и модифициран риск от храни телни алергии , само че откриватели в Германия откриха позитивна връзка сред равнищата на витамин D при майката и риска от храни телна алергия преди навършване на две години; различен немец изследванеустанови, че бебетата с по-високи равнища на витамин D при раждането са по-склонни да развият храни телна алергия до тригодишна възраст. „ Може да е сюжет на Златокос “, написа Недо в книгата си. „ Както прекомерно малко витамин D, по този начин и прекалено много витамин D са проблематични. “

Както прекомерно малко, по този начин и прекалено много, витамин D може да способства за риск от алергия

Тъй като проучванията за повишаването на храни телните алергии не престават, остава въпросът: по какъв начин някой се пази в сигурност на фона на повишаването на случаите на храни телни алергии ? Избягването на храна напълно не е наложително да помогне - и даже може да навреди. Ако сте човек, който към този момент страда от алергия, имунотерапията - потреблението на дребни, само че възходящи количества алергенни храни - дава извънредно обещаващи резултати. За някои хора това може да значи разликата сред живота и гибелта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР