Храните у нас продължават да поскъпват, докато в Западна Европа

...
Храните у нас продължават да поскъпват, докато в Западна Европа
Коментари Харесай

Българските храни във Великобритания са поскъпнали с 30% за година

Храните у нас не престават да нарастват, до момента в който в Западна Европа към този момент се следи леко усмиряване на скока. След месеци на рекордна инфлация Англия също регистрира лек спад.

Как се отразява това на магазините, които оферират български артикули там?

Според формалните данни на английската статистика инфлацията при питателните артикули предходната година е била към 16%. Оказва се обаче, че продаваните на Острова български артикули са поскъпнали доста повече. По наблюдения на продавачи те са прибавили към цената си към 30% и аргументите за това са няколко. На първо място, несъмнено, е по-високата индустриална цена, която дават производителите в родината. Към нея се прибавят и растящи разноски за превоз и митническо обмитяване в резултат на излизането на Англия от Европейския съюз. Това обаче наподобява не разколебава сънародниците ни и те не престават да залагат на артикули родно произвеждане.

„ Най-често купуват кисело мляко, сирене, кашкавал, салами, лютеница и замразени баници ", споделя продавачката Силвина Ашик.

Да правиш баница в Англия с български артикули излиза по-скъпо, в сравнение с в случай че използваш локални. Килограм английско сирене към момента може да се откри под 4 паунда. Кофичка кисело мляко пък се продава за 1,30 паунда, само че и тази цена не стопира търсенето. Когато си на хиляди километри от родината и можеш да опиташ усет, прочут от детството, цената стопира да бъде водещ фактор при извършването на покупки.

„ Клиентите постоянно пътуват до България и съпоставят цените. Казват, че някои неща в родината са по-скъпи ", споделя още Силвана.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР