Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната

...
Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната
Коментари Харесай

Търговските вериги с до 42% надценка на яйцата

Храните са поскъпнали по отношение на предходната година, демонстрира разбор на Държавната комисия за стокови тържища и борси.

Колко надценка поставят търговците, демонстрира още анализът на комисията.

Наблюдението на цените на дребно на артикули като захар, олио, брашно и яйца демонстрира, че през септември надценките на комерсиалните вериги по отношение на борсата са в необятния диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

Най-драстично е нарастването в цената на свинското месо – с 45 на 100 по отношение на септември 2018 година

Тогава кг се е продавал на едро по 7,41 лв. при 9,70 лв. в този момент. Цената му е рекордна за последните пет години, изясняват специалистите от комисията.

Нагоре са и цените на брашното и захарта, надлежно с 19,8 и 16,5 на 100 за година. С 8% е нарастването при фасула.

Повече плащаме и за млечни артикули. При сиренето и кашкавала цените са нарастнали с 5-6 %, а при млеката – с сред 6 и 8 на 100.

Единственото цената на маслото се е намалила с 8 %.

Освен свинското повишаване е записано и при саламите. Пилешките кренвирши и малотрайните салами се продават с 11-12 на 100 от горната страна, а каймата – с 6%.

При цените на захарните произведения се следи повишаване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%.

Спад по отношение на същия месец на миналата година има при лещата (14%).Цените на ориза, олиото и яйцата се задържат към равнищата от предходната година. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР